Zasavska hvalnica norosti: Mož z marelo

Pri nas ni kandidata s srebrnimi lasmi in ne naroda, ki bi ga volil.

 

Objavljeno
13. oktober 2017 15.27
Polona Malovrh
Polona Malovrh
Slabih deset dni Slovence še loči od političnega testa. En kandidat za predsednika premočno vodi pred osmerico drugih.

Slovenija je daleč od Britanije. Mlada demokracija proti stari. Nezrela proti izkušeni. Kaj se je zgodilo poleti na njihovih izrednih volitvah? Najbolj zagnani volivci so imeli manj kot četrt stoletja in izdatno so podprli najstarejšega kandidata, ki jih je imel skoraj tričetrt stoletja: srebrnolasega 68-letnika Corbyna. Temu je sledila tudi sestava parlamenta: Britanci imajo trenutno najstarejši poslanski dom v zadnjih desetletjih. Statistika pravi, da so Otočani letos dali glas celo 28 poslancem z več kot sedmimi križi. Še bolj zgovoren je seštevek let voditeljev treh najmočnejših strank: premierka May, Corbyn in prvi liberalni demokrat Otoka Cable imajo skupaj 203 leta. Brane Kastelic, novinarska legenda, je izračunal, da je seštevek le za dvajset let pod seštevkom let treh najbolj slavnih (beri: starih) Rolling Stonesov z Mickom Jaggerjem na čelu. V razvitih demokracijah torej izkušnje nekaj štejejo. Zbor modrecev je pri njih čislan. Narod modrece očitno potrebuje. Slovenski je izjema. Ne samo, da nima predsedniških kandidatov s srebrnimi lasmi. Pri nas tudi naroda ni, ki bi take obkrožil.

Izjema je kandidatka Angela, ki ima srebrne lase, a spete v - figo. In še: ženska je. Slovenski narod pa fig in žensk ne čisla. Angela Likovič je obenem tudi najstarejša kandidatka. Letnik 1944. Torej ji kar trije manki manjkajo do žezla. Tega ne odtehtajo niti njene potice, ki so, kot bi bile s slike. Poleg simpatičnega moža.

Na drugem mest po letih je kandidatka Ljudmila, jezikoslovka. Slovenskim moškim jezik pri ženskah ni po godu. Saj poznate tistega, ko je prišla gospa k zdravniku s težavo, da jo mož tepe. Iz ordinacije je odšla z diagnozo, da je ne tepe mož, ampak njen jezik ... Kandidatka Romana je letnica 1965 in ni v pravi stranki za visoko funkcijo, mlajša je Maja, letnik 1969, pa še ta stanuje v - Janševem Grosuplju, najmlajša pa Suzana Lara, letnik 1979 - tudi jezikoslovka.

Novi slovenski predsednik bo zato nesporno moški. Kandidirajo Boris - letnik 1962, Borut - letnik 1963, Andrej - letnik 1969 in Marjan - letnik 1977. Boris je gimnazijski maturant skoraj brez premoženja, Borut je naš predsednik, politolog s katrco, Andrej je inženir informatike in bivši zapornik, Marjan, no, on pa je, kakor bi rekli moji Trbovci - »šaušpiler«. Igralec.

Se spomnite, kako se je vživel v vlogo ta starega Serpentinška, le na videz ženomrzca? Kajti kot trdi starosta zasavskih novinarjev Mare Planinc: Serpentinšek svoje »babe« ne bi pustil stati na dežju, sam pa pod »marelo«. Kot se je to pripetilo predsedniku Borutu. Serpentinšek bi »babo« brez dvoma napotil pod streho ... Mokra še za v sanje ni dobra. A slabih deset dni pred usodnim narodovim testom premočno vodi mož z marelo za - enega. Zase.