Zasavska hvalnica norosti: Načelo za na čelo

Če jo mularija srečno odnese z legionelo, bo spet enkrat imela krompir.
Objavljeno
02. november 2017 14.19
Polona Malovrh
Polona Malovrh
Nocoj se bo sredi Trbovelj govorilo venezuelsko. Kot v Treh sestrah. Ali pa, recimo, v Nabrušenem, no, Nebrušenem dragulju. Če gre za žensko, pravijo Trbovci, je bolje, da je nebrušena kot nabrušena. A to je le ena od številnih skupnih točk, ki bodo nocoj Trbovlje povezale z domovino Simona Bolivarja. K nam nocoj prihaja venezuelski veleposlanik Wilmer Armando Depablos. Na četrtem, po knapovsko nabrušenem dritlu, ga bo gostil Primož Ram Siter, drugi človek trboveljskega Združenja borcev za vrednote. Pri nas jim rečemo vrednote NOB, pokojni prvi Venezuelčan Hugo Chavez jim je pač rekel socializem 21. stoletja. In z njim jezil Američane.

Sem nekje ujela, da se namerava Siter podati v politiko. To je že druga skupna venezuelsko-trboveljska točka: tudi Siter jezi oblast. V bistvu ni najbolj navdušen nad predsednikom Pahorjem in tega ne skriva. Ko jo je predsednik na osrednji državni prireditvi letos v Trbovljah po rdeči preprogi ponosno ubiral proti prvi vrsti, mu naš Hugo, eeh, Primož ni ploskal. Načelen mladenič, sem si rekla. Ki še ne ve, da jih ljudje, ki se v Trbovljah držijo načel, z vseh strani dobivajo na - čelo. In pod pas. In v hrbet.

Siter naj bi že prihodnje leto kandidiral. Ne vemo, ali za župana ali poslanca, a četudi bo za moto izbral samo odtenek od naslova nocojšnjega večera z njegovo ekscelenco Depablosom, ne more zgrešiti. Nocoj se bo držal iztočnice Vsi smo Venezuela. Kar je lahko napoved za prihajajoče volitve. Sama bom Siterja iskala pod Vsi smo Trbovlje. Kar koli že to pomeni. Kakor koli že bodo to interpretirali. Magari, da tu marsikdo ne mara predsednika. Ali pa, kar je bolj verjetno, revščine v glavah in šibkosti v hrbtenicah. Nastavimo čela, torej, vsi načelni in štejmo udarce.

Tako kot jih zato, ker je ujezil prvo trbovsko gospodično Gabrič, že mesec dni šteje od županjine liste poslavljajoči se Iztok Hribovšek, ki se je odločil Gabričevo pozvati k odstopu z županskega mesta. Bolje, da jo Iztok kot pa kakšnih petsto staršev otrok z OŠ Trbovlje zaradi suma, da naj bi iz cevi na šolski živelj že nekaj mesecev prežala potencialna nevarnost po imenu legionela. Županja pa nič ... In v ponedeljek je konec krompirjevih počitnic. Če jo mularija srečno odnese, bo lahko rekla, da je spet enkrat imela krompir ...

Trbovlje so za Slovenijo sicer mala vas (nekaterih) velikih potencialov. Tako kot Ljubljana za Venezuelce. Obstaja čudovit venezuelski roman o Ljubljani - prestolnici prešuštva. Napisal ga je Eduardo Sánchez Rugeles, ne da bi jo kdaj obiskal. Pritegnila ga je zvočnost njenega imena: Liubliana. V njej se lepega dne srečata ona in on in v štiriindvajsetih urah ustvarita več zgodovine, kot je je svet v sto letih. To je, če vprašate mene, običajno tudi lastnost ljudi á la Siter in Hribovšek, ki v enem dnevu oblast razbesnijo bolj kot drugi v vsem dolgem mandatu.