Zasavska hvalnica norosti: Rokavec gre sedet

V Trbovljah po volitvah v državni svet dve in dve niso več štiri, ampak ena.

 

Objavljeno
23. november 2017 21.40
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Je lepega dne izjavil radeški poslanec Matjaž Han in desna roka prvaka SD Dejana Židana: »Opredeljen sem za svojo stranko, nisem pa z njo obremenjen.«

Narod bi si želel več takšnih: politično, a tudi lokalno ozko manj ali nič obremenjenih. Vsaj občasno. Recimo na volitvah lokalnih predstavnikov v državni svet. V sredo so se dogajale. Tudi v Zasavju so volili. Deseterica elektorjev je v trojici kandidatov Hrastničan-Trboveljčan-Zagorjan podprla starega novega državnega svetnika, prvega Zagorjana Matjaža Švagana.

In namesto da bi slavili, da bodo na državi še pet let imeli politično neobremenjenega, ne levega ne desnega predstavnika, so v Trbovljah, obremenjeni z ozko lokalnim pogledom na svet, ob njegovi zmagi malodane izobesili črno zastavo, nekaj elektorjev pa se je skoraj odelo v žalno opravo. Če vprašate mene, jih je bolj kot žalost ob Švaganovi zmagi potrla - narobe matematika. Kajti! V Trbovljah poslej dve in dve niso več štiri, ampak ena.

Hrastničani so imeli dva elektorja, Zagorjani in Trboveljčani pa vsak po štiri, a je trboveljski kandidat za svetnika Mitja Rozina dobil le en glas, Hrastničan Marko Funkl dva, Švagan pa - šest glasov. En glas ni šel nikomur. V hrastniškem in zagorskem primeru se zadeva izide: Funkla sta, kot se spodobi, podprla oba hrastniška elektorja, Švagana pa vsi štirje zagorski. Matematika torej škriplje v trboveljskem primeru. Le kam so se izgubili trije glasovi?

Čeprav! En glas za Rozino še zdaleč ni znamenje, da je bil kandidat slab. Je le signal prvi trbovski gospodični Gabrič, da ji zadeve uhajajo iz rok. Kot so ji pri kadrovanju na Komunali, ki jo je dve desetletji vodil SD-jev Milan Žnidaršič. Mimogrede: slišim, da naj bi se zmaga na naslednjih državnozborskih volitvah nasmihala prav SD. Če zmagajo, Židan postane premier, Han visoki vladni funkcionar, v bitko za poslanski stol pa naj bi poslali - prvo gospodično Trbovelj. Kamničan Marjan Šarec pa v jok.

Ko smo pri Kamničanih. Na volitvah v državni svet je njih in Domžalčane premagal sodno preganjani prvi Litijan Franci Rokavec. Kar nekaj jih poznam, ki so se ob novici, da gre Rokavec končno sedet, razveselili. Ko so jim razložili, da ne za zapahe, temveč v državni svet, je čašo njihovega veselja skalila grenka kaplja pelina. Tudi po hodnikih trboveljske občinske hiše so zadnji teden krožile škodoželjne govorice, da Švagana niti njegovi štirje elektorji ne bodo vsi podprli ... Da ima v četverici Juda Iškarijota.


Tačas ko so ga v trbovski mestni hiši tako vneto iskali, da sta se jim izmuznila dva elektorska glasova, so imeli v zagorski druge skrbi: kako prihodnje leto februarja, ob deseti obletnici smrti Janeza Drnovška, Pošto Slovenije prepričati, da je čas, da njihovega rojaka upodobi na znamki? Predlagamo Hanov preizkušen recept: dobro je biti v tolikšni meri opredeljen, da človeku ne očitajo, da je obremenjen ...