Zgodbe z vzhoda: Sveta krava na razprodaji

Globalna erozija simpatij do ikone burmanske demokracije je doletela tudi papeža.
Objavljeno
05. december 2017 11.00
Posodobljeno
05. december 2017 11.00
Za kitajsko vodstvo se je papežev obisk v Burmi in Bangladešu odvil popolno. Še bolj zato, ker je Aung San Su Či takoj po srečanju s svetim očetom dopotovala v Peking, kjer ji je predsednik Xi Jinping s čarobno paličico nedvomne podpore zacelil rane, ki so jih povzročile mednarodne kritike zaradi njenega molka o trpljenju ljudstva Rohingja.

Globalna erozija simpatij do ikone burmanske demokracije je doletela tudi papeža, ki med bivanjem v Burmi ni izgovoril imena izbrisanega naroda. Medtem ko se je mestni svet Oxforda, kjer je Aung San Su Či na kolidžu St. Hugh študirala politiko in filozofijo, odločil, da ji odvzame nagrado, ki ji jo je leta 1997 podelil za boj za svobodo, je mednarodna javnost svetemu očetu snela enega od svetniških sijev, s katerimi ga je okronala.

Ali sta oba privolila v politično trgovino, katere del je celoten narod, preganjan na rob obstoja pa še naprej, v prepad nepopisnega trpljenja? Vse to po zgodovinskem obratu Burme v demokracijo? Morda. Toda ali imajo Evropejci pravico kritizirati z visokega moralnega položaja? V trenutku, ko bi se ladja z Rohingjami približala enemu od njihovih pristanišč, bi na ta načela pozabili. Je naš prekrasni kontinent naredil kaj konstruktivnega za ustavitev genocidov, o katerih je malokdo verjel, da so v novi dobi mogoči? Ali pa je morda tudi sam trgoval s človeškimi usodami? Pri tem je zamenjal principe za interese ter celo prejel Nobelovo nagrado za neuspešne mirovne načrte.

Kitajski politični vrh se že od nekdaj zaveda, da ima vsaka sveta krava svetovne ureditve svojo ceno. Ne glede na to, ali gre za človekove pravice ali svobodo govora, ima vsaka od teh univerzalnih vrednot na tehtnici svojo težo. Če je na drugi skodelici tehtnice kakršenkoli dobiček, se tudi nedotakljive svetinje in moralni principi, ki jih zagovarjajo demokrati, kristjani, budisti in liberalci, znajdejo na razprodaji.

Zaradi tega se je Kitajska odločila, da bo ateistka v etičnem univerzumu in trgovka na zgodovinskem bolšjem trgu. Konec koncev, ali ni z 1,3 milijarde duš privlačno tržišče tudi za najbolj moralnega papeža? Z lahkoto si ga lahko predstavljamo, kako se v Zhongnanhaiu (rezidenci kitajskih voditeljev) pazljivo izogiba besedi »di-duan-renkou«. V prevodu to pomeni »prebivalstvo z dna«, ki ga pekinške oblasti nasilno izseljujejo z izgovorom, da ogrožajo varnost glavnega mesta. Kako tudi ne, saj reveži že s svojo pojavo ogrožajo varnost bleščečih metropol, v katerih vodijo visoko politiko in nizko trgovino. V imenu miru, bodočnosti in vseh vzvišenih interesov. Amen.

Univerza v Oxfordu Aung San Su Či ni odvzela častnega doktorata, ki ji ga je pred petimi leti podelila, vendar je izrazila »globoko zaskrbljenost« zaradi ravnanja z Rohingjami. Samo še vprašanje časa je, kdaj ji bo alma mater Xi Jinpinga, univerza Tsinghua, podelila kakšen zveneč naslov. S tem bi v praksi izničili moralni linč burmanske voditeljice. Tsinghua in Oxford imata namreč že vrsto let sklenjen sporazum o tesnem sodelovanju in izmenjavi doktoratov, ki izhaja iz zahtev, se razume, trga.

Zgodbe z vzhoda: Sveta krava na razprodaji

Aung San Su Či je po srečanju s svetim očetom dopotovala v Peking, kjer ji je predsednik Xi Jinping z magično paličico nedvomne podpore zacelil rane, ki so jih povzročile mednarodne kritike zaradi njenega molka glede trpljenja ljudstva Rohingja. Foto: Athit Perawongmetha/Reuters