Boj se vlade, ki deli darila

Kako socialna je v resnici ta vlada, bo postalo jasno, ko se bodo socialne težave začele kopičiti.

Objavljeno
07. november 2019 06.00
Posodobljeno
07. november 2019 10.29
Karikatura: Marko Kočevar
Brezposelnost se oktobra tradicionalno nekoliko poveča, a državi to za zdaj ne povzroča skrbi. Manj iskalcev zaposlitve kot letos je bilo v Sloveniji le še leta 2008. Vlada Marjana Šarca, z nestabilno podporo Levice, se poskuša predstaviti kot socialna. Res država za socialne pomoči porabi rekordne zneske, čeprav smo v obdobju, ko bi moralo biti socialnih težav rekordno malo. Vzrok so relativno dobre razmere v proračunu, ki omogočajo delitev sladkorčkov.

Če hočemo ugotoviti, kako socialna je v resnici ta vlada, moramo pogledati v obdobje, ko se bodo socialne težave začele kopičiti. Bo takrat v državni blagajni še dovolj denarja za pomoči potrebnim? In ali ima vlada pripravljene ustrezne ukrepe? Z relativno malo tveganja je mogoče reči, da za našo vlado velja pregovor: Boj se Grkov, ki delijo darila. Glede na pričakovane proračunske potrebe je pričakovati, da bo država ob prvem poslabšanju razmer oklestila prav socialne pomoči. Manjši obseg sredstev se bo delil med več pomoči potrebnih. Socialne podpore bodo nižje in težje dosegljive. Ko bo vlada prisiljena zmanjšati proračunsko porabo, bo to najlažje storila prav na socialnem področju, ker bo na tem področju manj odpora, kot če bi rezala javnim uslužbencem ali upokojencem.

Dober namig, kako (ne)resni so socialni načrti vlade, kaže spor med vlado in Banko Slovenije o kreditiranju gospodinjstev. Jasno bi moralo biti, da banke, še manj pa Banka Slovenije, niso socialne ustanove. Njihova skrb je finančna stabilnost sistema. Reševanje socialnih težav, v tem primeru stanovanjske problematike, je naloga vlade. Stanovanjsko problematiko je treba reševati celovito in predvsem dolgoročno.

Gradnja več sto ali tisoč stanovanj ne bo prinesla rešitve, če takrat, ko bodo stanovanja pripravljena za vselitev, novi stanovalci ne bodo imeli dovolj prihrankov in drugih virov, da ta stanovanja bodisi kupijo bodisi najamejo in uredijo. Stanovanjsko problematiko bi morala vlada reševati pri temeljih, to je pri dohodkih in prihrankih prebivalcev. A težava je že to, da po delni razbremenitvi dohodnine vlada že snuje nove davke, s katerimi bo obremenila plače.