Cavendishev izlet

Če pripeljejo na dirko take šampione, kot je Mark Cavendish, bi jim morali dati priložnost, da zmagajo.

Objavljeno
05. julij 2016 16.41
Vito Divac
Vito Divac

Prvega zvezdnika uvodnega tedna Toura Marka Cavendisha smo v Sloveniji videli pred tremi tedni. Žal ne v njegovi pravi kolesarski podobi izjemnega šprinterja, ki je na največji dirki spisal najboljšo zgodbo med vsemi velemojstri te zvrsti, ampak zgolj v stranski vlogi. Kdo je najboljši – Cavendish, Italijana Mario Cipollini in Alessandro Petacchi, Belgijca Freddy Maertens in Rick van Looy ali Avstralec Robbie McEwen in Irec Sean Kelly – niti nima smisla preveč razglabljati. Vsak je na svoj način, z zmagami na Touru, Giru ali Vuelti, zaznamoval svoje obdobje.

V Sloveniji smo nekaj teh velemojstrov videli na gostovanjih Gira, na domači dirki pa iz velike deseterice, v katero štejejo tudi Nemca Erika Zabla, Uzbekistanca Džamolidina Abdužaparova, Španca Oscarja Freireja. Neposredno na dirki Po Sloveniji, prej Alpe Adrii, pa le Cavendisha. Žal pa dogovorjenega pogovora z gospodom z vzdevkom »Manx Missile« nisem opravil. Tisti dan, ko sva bila dogovorjena, je odstopil in se nemudoma vrnil v Anglijo. V pogovoru sem želel bolje prodreti v filozofijo njegovega šprinterskega vlaka, prepričan, da bomo videli generalko za Tour. A je nisem dočakal. Krivec so organizatorji slovenskega toura, ki mu niso dali priložnosti, da bi se pokazal v svoji najboljši izvedbi. Uvodno etapo so v Kopru začinili s krogom čez Markovec, ki je za klasične šprinterje Cavendishevega kova tako strm kot »Triglav za hribolazce«. V drugi etapi je nato odstopil. Uradno sicer zaradi bolezni, bolj ali manj pa je bilo jasno, da ni imel motiva, da bi šel čez Golte in Celjsko kočo do druge priložnosti v Novem mestu. Najbrž pa je tudi ugotovil, da je že dovolj dober za Tour ...

V Slovenijo je po vsem videnem prišel na »izlet«, poslikal Predjamski grad in fotografijo objavil na twitterju. V nekaj urah je posnetek všečkalo več tisoč izmed 1,17 milijona njegovih sledilcev. Svoje delo za promocijo slovenske dirke in Slovenije je v malem opravil. Lahko si le predstavljamo, kakšen odziv bi imela po vseh medijih sveta, še zlasti pa kolesarskih in britanskih, njegova zmaga. Organizatorji so na tem izpitu padli. Če pripeljejo na dirko take šampione, kot je Cavendish, bi jim morali, tako kot denimo na hrvaškem touru, dati priložnost, da zmagajo. Vsi bi imeli veliko od tega. Gledalci in mediji, pa ne samo naši, da v živo vidimo, kako se zmaguje na Touru, glas o slovenski pentlji pa bi se slišal dlje kot kdajkoli prej. Ne verjamem, da bo Cavendish še kdaj prišel na slovensko dirko. Kako že gre: priložnost zamujena ne vrne se nobena.