Če komu ni kaj prav, lahko odide

S prevetritvijo ustavne zakonodaje bo verjetnejši prihod Kristusa v Vatikan kot izvolitev Slovenca v Rim.

Objavljeno
24. julij 2019 06.57
Posodobljeno
24. julij 2019 06.58
Karikatura: Marko Kočevar
Navzočnost predstavnika slovenske manjšine v za zdaj še 630-članskem italijanskem parlamentu ne predstavlja tektonske politične moči. Je pa pomembna iskrica v mozaiku demokratičnega sistema sosedov, ki ga poleg Italijanov sestavljajo in soupravljajo še druge narodnostne manjšine. S prevetritvijo ustavne zakonodaje, ki predvideva zmanjšanje števila poslancev in senatorjev brez varovalke za slovensko manjšino, bo verjetnejši prihod Kristusa v Vatikan kot izvolitev Slovenca v Rim. Četudi je zapisano, da morajo volilni zakoni olajšati izvolitev kandidata slovenske narodne skupnosti.

Jezikovne manjšine in pokrajinske avtonomije so ne glede na okornost italijanske birokracije, neozdravljivo zadržanost in včasih celo sovražnost do Neitalijanov neprecenljivo državno bogastvo. Vendar ne mine dan, ko morajo manjšine opozarjati na svoje zakonodajne pravice. Da pa lahko opozarjajo, morajo biti najprej slišane. In kje je za to boljši prostor kot prav v hramu demokracije? Zatorej prisotnost Slovenca med stotnijami politikov v italijanski prestolnici nikakor ni zgolj simboličnega pomena, saj zastopanost vendarle pomeni priznavanje enakosti in obstoj nekega naroda.

V tem duhu bi morali biti rojaki na slovenski strani meje precej previdnejši, ko grozimo: »Če komu ni kaj prav, lahko odide.« S takšnimi stališči namreč pozabljamo, da je naše narodnostno telo večje od državnega ozemlja in posredno teptamo že tako težko priborjene pravice slovenske manjšine. Manjšine, ki sicer ni enotno načela vprašanja slovenske parlamentarne zastopanosti, ko je bil za to (še) čas.

Prepozno in premilo se odziva tudi uradna Ljubljana, saj v napovedanih spremembah števila poslancev v obeh domovih parlamenta (pa tudi v gonji proti slovenskim narečjem v Videmski pokrajini, na primer) ne vidi pomembnega političnega vprašanja, ki lahko nepopravljivo zmanjša raven zaščite Slovencev v Furlaniji - Julijski krajini. Medtem ko dostojno in z ustavo skrbi za zastopanost italijanske in madžarske manjšine v državnem zboru. Kar je seveda prav. A bi vendarle lahko zahtevala enako tudi v Rimu.