Črno-beli brexit

V dramatičnih časih si ne smemo dovoliti, da bi s hitenjem povzročili katastrofo.

Objavljeno
13. marec 2019 06.00
Posodobljeno
13. marec 2019 06.00
KARIKATURA: Marko Kočevar
Po še eni, najbrž usodni zavrnitvi ločitvenega sporazuma ni jasno, kako bi bil brexit sploh lahko izpeljan. Zadoščala niso zadnja popuščanja EU z bolj nedvoumnimi jamstvi, da nihče nima interesa – z razvpitim irskim varovalom – trajno zapreti Združeno kraljestvo v carinsko unijo z EU in za Severno Irsko vzpostaviti drugačen režim pravil kot za preostanek države.

Če odmislimo kaotično ločitev brez vsakršnega sporazuma, ni več nobenega scenarija, po katerem bi brexit lahko izpeljali ob izteku dveletnega roka 29. marca. V takšnih okoliščinah krajše podaljšanje roka, ki ne bi kakorkoli vplivalo na volilni proces EU, denimo za poldrugi mesec, formalno ne bi bilo težava. To bi lahko pripomoglo k temu, da se v Londonu razkadi nekaj megle in nastane bolj konstruktiven duh.

Predvsem se morajo odločiti, kakšen brexit sploh hočejo in kako ga je mogoče uskladiti s pravili EU. To, kar so s svojimi rdečimi linijami zahtevali doslej, ne more pripeljati do drugačnih rešitev, kot so v ločitvenem sporazumu. Pred skoraj tremi leti so se na Otoku odločili za brexit in njegove negativne posledice za obe strani so neizogibne.

Ena od njih je, da režim na meji na irskem otoku, na zunanji meji EU, ne bo več mogel biti povsem enak, kot je bil doslej. Za EU27 je ključna potrpežljivost. V dramatičnih, pravzaprav zgodovinskih časih si ne smemo dovoliti, da bi s hitenjem in nepremišljenostjo povzročili katastrofo. Politika je včasih nepredvidljiva in ne sledi nujno najbolj racionalni poti, a ne sme biti kratkovidna.

Brexit bo še nekaj let velika tema evropske politike. Prave razprave o bolj zapleteni temi, kot je ločitev, o urejanju prihodnjih odnosov, se sploh še niso začele. Način, kako bo izpeljana ločitev, bo opazno vplival nanje. Kljub temu bo Združeno kraljestvo na neki točki moralo biti postavljeno pred jasno, črno-belo izbiro.