Dan mladosti

Zakaj obstajajo obdobja, ko so mladi zadovoljni, in obdobja, ko niso?

Objavljeno
12. avgust 2019 06.00
Posodobljeno
12. avgust 2019 06.00
Karikatura: Marko Kočevar
Anketni podatki statističnega urada kažejo, da je sedanja mlada generacija na splošno bolj zadovoljna z življenjem od ljudi v srednjih ali zrelih letih. Na lestvici od nič do deset so pripadniki generacije od 16 do 25 let v povprečju izbrali oceno 8. Generacija, rojena pred 45 leti ali prej, je izbrala oceno 7. Podatki, zbrani med letoma 2012 in 2018, kažejo, da je stopnja zadovoljstva med mladimi naraščala in vrh dosegla lani. Letošnjih podatkov statistiki še niso objavili. Tudi sicer se je stopnja zadovoljstva med ljudmi v zadnjih letih povečala. A hkrati podatek o mladini, ki je bolj zadovoljna od starih, nekako ne zveni smiselno. Od leta 1965, ko sta Keith Richards in Mick Jagger napisala pesem o tem, kako se zadovoljstvo ves čas izmika, obstaja stereotip o nezadovoljni mladini. Ki pa ni nujno skladen z resničnostjo. Če bi bila mladost čas ene same nesreče, Bob Dylan leta 1973 ne bi napisal pesmi Za vedno mlad. In slovenski mladi ne bi prepevali popevke, ki pravi, da je v naši domovini lepo biti mlad.

Na prag odraslosti je sedanja mlada generacija prispela v času, ko je optimizem bolj izrazit kot pred desetletjem.


Zakaj obstajajo obdobja, ko so mladi zadovoljni, in obdobja, ko niso? Generacija, danes stara od 16 do 25 let, je otroštvo preživljala v času krizne negotovosti, ko so bile napovedi precej slabe. Na prag odraslosti je prispela v času, ko je splošni optimizem bolj izrazit kot pred desetletjem. Če so pred desetletjem odraščali ob vprašanju, ali bodo starši obdržali negotovo službo, danes mlada generacija hitro najde počitniško delo, celo perspektive za bolj ali manj redno zaposlitev niso slabe. A po drugi strani bo držalo, da je za sodobno mladino projekt urejanja stanovanjskega vprašanja še bolj naporen in za precejšen del tudi bolj utopičen kot pred desetletji.

Je lepo biti mlad? Obstaja čas, ko mladi pesem o lepotah mladosti pojejo vzneseno. In obstaja čas, ko mladi isto pesem pojejo s pikrostjo v glasu, ko se popevka z razposajene durovske lestvice prestavi v bolj otožne molovske tone.

Privoščimo sedanji mladi generaciji, da živi v zadovoljnih durovskih tonih. Hkrati pa jim velja sporočiti, da leta debelih krav niso samoumevna.