Dan uresničenih talentov

V športu na zmagovalnem odru ni povprečnežev. V slovenski politiki so.
Fotografija: Karikatura: Marko Kočevar
Odpri galerijo
Karikatura: Marko Kočevar

Na zimskih olimpijskih igrah v kanadskem Vancouvru je Slovenija pobrala tri kolajne. Na lestvici osvojenih kolajn glede na število prebivalcev je bila Slovenija na tretjem mestu. Leta 2012 v Londonu na poletnih igrah je bila Slovenija na šestem mestu. V Sočiju je bila na drugem mestu. V Riu je bila sedma, v Pjongčangu je bila lani pozimi osma. Obstajajo tudi druge uspešne športne nacije – Norveška denimo. A njihova reprezentanca se s kolajnami vrača z zimskih iger. Jamajka pobira poletne medalje. Slovenija se na seznam najuspešnejših zadnje desetletje uvršča tako na poletnih kot zimskih igrah. Uspeh odbojkarjev na evropskem prvenstvu dopolnjuje sliko male nacije s pomembnim športnim potencialom. Podatki o osvojenih kolajnah govorijo o tem, da izgubimo zelo majhen delež športnih talentov.



Cilj, da se talenti ne izgubljajo, bi moral biti splošni nacionalni cilj. Ne le v športu, pač pa tudi v izobraževanju, znanosti, v razvoju, poslu, umetnosti. Kaj se lahko drugi naučijo od športnikov? Kriteriji v športu so jasni – štejejo sekunde, točke, centimetri.



A tudi v znanosti, izobraževanju ali poslu obstajajo merljivi kriteriji. Kolikšen delež nadarjenih ljudi ni mogel nadaljevati znanstvene kariere, ker bi mladi talent lahko ogrozil korifeje? Koliko mladih, ki so nadarjeni za upravljanje skupnih zadev družbe, torej za politiko v dobrem pomenu besede, se ni odločilo za ta poklic, ker so ugotovili, da v sedanji slovenski politiki štejejo samo demagogija, narcistično upravljanje svoje javne podobe in nagovarjanje nizkotnih čustev?

V ponedeljek ob 17. uri bomo na Kongresnem trgu izkazali spoštovanje do odbojkarjev, športnikov, ki so se izkazali s kolektivno inteligenco, natančnim predvidevanjem, od kod prihaja nevarnost. Odbojka je šport, kjer ni prostora za zvezdniški narcizem. Šteje le inteligentno garanje in požrtvovalnost za uspeh ekipe. In izkazali bomo spoštovanje Primožu Rogliču, kolesarju, ki je svoj talent pokazal že v smučarskih skokih in ga do popolnosti razvil v kolesarstvu.

Takoj zatem bo na dnevnem redu predsedniška pobuda, da bi praznovali dan športa. Dan športa je na neki način dan uresničenih talentov. A bodimo jasni: pobuda prihaja iz politične sfere, torej sfere, kjer se izgubi največ talentov za umno upravljanje skupnih zadev. V športu na zmagovalnem odru ni povprečnežev. V slovenski politiki so.