Dobrodošel moteči faktor

Udeležba DUTB na dražbah je za marsikoga moteča, 
saj slaba banka dviguje cene.
Objavljeno
21. september 2017 19.23
Maja Grgič
Maja Grgič
Slaba banka, na kateri je pristal velik del slabih posojil, je doslej prodajala predvsem terjatve in deleže podjetij. A v zadnjih mesecih je postala pomembna igralka tudi na nepremičninskem trgu, pri čemer pa se, zanimivo, ne pojavlja le na strani prodajalcev, ampak tudi kot kupec. Takšno ravnanje je marsikoga vznemirilo, saj naj bi Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) predvsem unovčevala svoje premoženje, ne pa ga kopičila, vendar ima, kot kaže, tudi ta pristop svojo logiko, ki prinaša več denarja za davkoplačevalce.

Banke so očitno v krizi v zavarovanja za dana posojila na veliko sprejemale vse vrste nepremičnin dolžnikov. DUTB ima tako velik del terjatev, ki so še ostale v njenem portfelju, zavarovanih z zemljišči, stanovanji, nedokončanimi zgradbami, poslovnimi in industrijskimi objekti ... Del tega premoženja pa se je oziroma se še bo zaradi stečaja dolžnika ali izvršbe znašel na dražbi in marsikje je med dražitelji ter kupci tudi slaba banka. Ta na ta način v primerih, kjer je prva hipotekarna upnica, ubije dve muhi na en mah: v pobotu same s sabo pokrije svojo terjatev do dolžnika, nepremičnino pa potem poskuša po višji ceni prodati naprej in ustvariti več prihodkov za poplačilo petmilijardne bančne luknje.
 
Udeležba DUTB na dražbah je seveda za marsikoga moteča, saj slaba banka pogosto ceno premoženja dvigne precej nad izklicno. S tem pa nedvomno meša štrene tistim, ki so bili doslej kot mrhovinarji navajeni prihajati na pogorišče propadlih družb in poceni kupovati njihovo premoženje. Pred kratkim je, denimo, stečajni upravitelj na dražbi za nepremičnino z izklicno ceno 40.000 evrov prejel sedem povsem enakih ponudb - za 40.000 evrov, in nobeden od zainteresiranih kupcev ni bil pripravljen zanjo plačati več.

To seveda spet odpira vprašanje (ne)učinkovitosti in rigidnosti naših stečajnih postopkov, ki se na koncu poznata v nižjem poplačilu upnikov. V DUTB zatrjujejo, da so v kar nekaj primerih, kjer so za nepremičnino odšteli precej več, kot je znašala izklicna cena, naložbo nato za še več denarja prodali naprej. Slaba banka namreč v nasprotju s stečajnimi upravitelji pri prodaji ni omejena s pravili insolvenčnih postopkov, ampak ima več manevrskega prostora, saj lahko tudi z neposrednimi prodajami in drugimi pristopi na trgu iztrži več.

Pri tem ji gresta nedvomno na roko tudi oživitev nepremičninskega trga in rast cen na njem. Dodaten spodbuden dejavnik je visoka splošna gospodarska rast, ki se bo, kot kažejo najnovejše napovedi, še nadaljevala. Hkrati DUTB očitno postaja pomembna partnerica za spodbujanje vlaganj. V iskanju možnosti za ustvarjanje dodane vrednosti, ki pri prodaji prinaša višjo ceno, se je lotila opremljanja zemljišč z infrastrukturo za industrijske cone. Ta stranski učinek pa je v pomanjkanju tovrstnih con in povečanega zanimanja vlagateljev, tudi tujih, nadvse dobrodošel. Zato morda ne bi bilo slabo, če bi v to, namesto da kupuje lastniške deleže v podjetjih, vlagala tudi država.