Draga krivda

Pošteno bi bilo, 
če bi povedali, 
da Ferjanca iz bolnišnice mečejo zaradi politike.
Objavljeno
08. november 2017 20.51
sipic/marjan ferjanc
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Jutrišnja slovesnost ob 130-letnici Splošne bolnišnice Celje bo verjetno vsaj malo grenka. Najbrž se nihče ne bo mogel pretvarjati, da ne ve, da so Marjanu Ferjancu šteti dnevi na položaju direktorja. Bodo seveda tudi taki, ki se bodo ob tem privoščljivo muzali.

Razrešitev direktorja pravzaprav ni nič posebnega. Politika je leta 2007, ko je vlado vodil Janez Janša, Ferjanca imenovala za direktorja, deset let kasneje, ko vlado vodi Miro Cerar, ga bo tudi razrešila. Tega se zaveda tudi Ferjanc. Pravi, da se mu dejstvo, da gre za politično odločitev, sploh ne zdi sporno in da je bil pred kandidaturo celo pri ministrici, ki ji je sam povedal, da je član SDS in ali ima torej sploh smisel, da kandidira. Glede na to, da je kandidiral in bil imenovan, ni vprašanje, kaj je takrat odgovorila.

Leto dni kasneje je pod novopostavljenim svetom zavoda vse drugače. In padli so okostnjaki iz zaprašene omare – prevedbe plač v javnem sektorju. Devet let stara zgodba bi lahko odnesla Ferjanca, saj je odgovoren, da je imelo 37 od 46 zaposlenih v nemedicinskem delu previsoke plače. Primerov napačnih prevedb je bilo po državi več, pa zaradi tega ni bil nihče razrešen. Ali je bilo to prav ali ne, ne bomo presojali. So pa očitno takratni sveti zavodov ugotovili, da so bila pravila prevedbe nejasna.

Povsem druga zgodba je finančni načrt. Celjska bolnišnica ga nima, prvega je svet zavoda potrdil, ministrstvo pa ni dalo soglasja, kar je lahko razlog za krivdno razrešitev direktorja. V bolnišnici so namreč načrt pripravili s predpostavko, da bodo cene zdravstvenih storitev višje. Kot če bi doma načrtovali, da boste imeli na mesec več denarja, čeprav vam delodajalec še ni odobril poviška. Je pa Ferjančev argument razumljiv. Kako naj pripravi vzdržen finančni načrt, če je z aktualnimi cenami zdravstvenih storitev to nemogoče? Naj načrtuje odpuščanje zdravnikov in drugega osebja? Naj neha ogrevati del bolnišnice? Naj zapre nov, a drag urgentni center?

Ferjanc ni bil edini, ki je spisal finančni načrt, kakršen bi bil možen. S predpostavkami višjih cen sta finančna načrta pripravili še bolnišnici v Novem mestu in Trbovljah. Ministrstvo je oba potrdilo, je povedal Ferjanc. Ali si je to odločitev mogoče razlagati kako drugače, kot da gre Ferjanc očitno nekaterim močno na živce?

Prihodnji teden bo skoraj gotovo končal svoj tretji mandat. Predčasno. Zdravniki so mu stopili v bran in napovedali, da se bodo v tem primeru držali 40-urnega delovnika. Kot v času stavke. Paciente lahko ta razrešitev drago stane. Toda nasprotna stran obljublja boljše čase. In res direktorska funkcija ni vseživljenjska, tudi nikjer ne piše, da novi kandidat za direktorja ni dober. Morda je celo boljši od Ferjanca. Bi pa bilo pošteno, če bi povedali, da Ferjanca iz bolnišnice mečejo zaradi politike. Saj to vsi delajo, bi rekli. A nova vlada je dejala, da ne bodo delali tako. In če bi ga tako odstavili, bi mu morali plačati odpravnino. Če ga razrešijo krivdno, odpravnine ni. Bo pa zadeva precej dražja, če se na sodišču izkaže, da je imel Ferjanc prav.