Druga priložnost

Janša prevzema oblast v hudi gospodarski krizi, ki bo koaliciji jemala vso energijo.

Objavljeno
29. januar 2012 19.43
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika
Slovenija je v soboto v drugem poskusu dobila mandatarja. Ne tistega, ki ga je javnost pričakovala po lanskih predčasnih volitvah, ampak drugouvrščenega Janeza Janšo, ki mu je uspelo zagotoviti si absolutno večino v državnem zboru. Na oblast se vračata predsednik vlade in koalicija, ki sta zaznamovala dinamično obdobje 2004–2008. Se bo ponovilo vse dobro in slabo iz takratnega mandata? Da je bilo po njegovem prvem mandatu manj prvega in več drugega, so pokazale volitve pred štirimi leti, ko je SDS izgubila volitve. Da takrat to ni bila napaka volivcev, so potrdile zadnje volitve.

Janša tokrat začenja tako kot pred osmimi leti: spravljivo in z napovedmi, da bodo delovali povezovalno. A tako kot zmagovalec volitev Zoran Janković ni razumel, da zmaga ne pomeni nujno sestavljanja vlade, SDS pred osmimi leti ni dojela, da ni dobila absolutne oblasti za gnetenje družbe v skladu s svojimi predstavami. Danes, ko se vrača tako rekoč ista koalicija, se del družbe upravičeno sprašuje, kaj se bo zgodilo. Tistega, ki piči kača, se boji tudi navadne vrvice.

Kljub temu se Janša vrača na oblast v drugačnih okoliščinah. V koaliciji ima pet strank, prej so bile štiri. Oblast prevzema v hudi gospodarski krizi, ki bo koaliciji jemala vso energijo. Sama koalicija ni najbolje začela mandata. Nesoglasja okoli razdelitve ministrskih mest in podreditev tožilstva notranjemu ministru ne dajejo dobrega občutka. To morda pojasni, zakaj eden od poslancev iz koalicijske kvote ni podprl Janše. In konec koncev, dobili smo mandatarja, ki se bo še nekaj časa moral zagovarjati pred sodiščem zaradi domnevne korupcije iz prvega mandata. To večine poslancev – očitno – ne moti. Sicer pa: dobro je, da bomo dobili vlado. Vse dobro bodoči vladi, opoziciji in državljanom.