Drugi hujšajo, vi plačujete

Nad tem, kaj počne Planet TV, davkoplačevalci nimamo nadzora.

Objavljeno
17. april 2019 20.40
Posodobljeno
17. april 2019 20.40
Karikatura: Marko Kočevar
V državi z najstarejšo javno televizijo v Evropi, Veliki Britaniji, že več kot desetletje na panorami izjemnega razvoja digitalnih komunikacij poteka resna debata o prihodnosti javnih medijskih servisov. Še posebno o tem, kako jih ubraniti. In če pred prihodnostjo trepeta velikan BBC, bi nas morala prihodnost našega pritlikavca, RTV Slovenija, še toliko bolj skrbeti. Seveda ob predpostavki, da vsaj večina še vedno razume vlogo javne radiotelevizije v demokratični družbi. Javne seveda v pomenu, da smo se na podlagi družbenega soglasja odločili o nujnosti njenega obstoja in dosegljivosti za vse, ji določili obveznosti in ji zagotovili stabilno financiranje.

A s prihodnostjo RTV Slovenija se pri nas že dolgo ne ukvarja nihče. To za družbo, v kateri »javno dobro« vse bolj izgublja proti »zasebnemu«, natančneje »osebnemu dobremu«, seveda ni presenetljivo. Zato tudi ni presenetljivo, da smo brez kakšnega posebnega javnega razburjenja že več let soočeni z velikimi anomalijami na medijskem, še posebno televizijskem trgu. Eden med njimi je obstoj oziroma financiranje Planeta TV, televizije v lasti Telekoma Slovenije.

Več kot 70 odstotkov Telekoma ima v lasti država. Javni zavod RTV Slovenija je ustanovila država. To pomeni, da obe televiziji, posredno ali neposredno, plačujemo davkoplačevalci. Pri tem se Planet TV lahko vede kot komercialna televizija, TV Slovenija, ki so ji naložene natančno določene programske obveznosti in storitve, poleg tega njena upravljavska struktura omogoča javni nadzor nad njenim delovanjem, pa seveda ne. Nad tem, kaj počne Planet TV, davkoplačevalci nimamo nadzora. Kar pa seveda ne pomeni, da ga nima kdo drug. In za to pravzaprav tudi gre.

Ko se boste naslednjič jezili nad nacionalko, pomislite, ali vas je kdo vprašal, ali želite sofinancirati oddaje, v katerih vaši sosedje hujšajo.