Generalka, srečno!

Moški razmečejo, ženska pospravi. Zaželimo generalki veliko sreče in pomagajmo ji na težki poti.
Fotografija: Bolj kot to, katerega spola je nova prva dama generalštaba, nas mora zanimati, kaj bo delala. KARIKATURA: Marko Kočevar
Odpri galerijo
Bolj kot to, katerega spola je nova prva dama generalštaba, nas mora zanimati, kaj bo delala. KARIKATURA: Marko Kočevar

Z imenovanjem Alenke Ermenc za načelnico generalštaba Slovenske vojske je Slovenija postala prva med članicami Nato zveze, kjer vojsko vodi ženska. Ker policijo vodi vršilka dolžnosti generalne direktorice Tatjana Bobnar, je Slovenija najbrž med redkimi, če ne kar edina država na svetu, ki svojo varnost v celoti zaupa damam.

Prav vsi častniki, s katerimi sem se uradno ali neuradno pogovarjal o imenovanju Ermenčeve, kolegico visoko cenijo. Pedantna, delovna, pogumna, zanesljiva in do konca predana svojemu poslanstvu. To so le nekateri pridevniki, ki jih Ermenčevi namenjajo njeni kolegi. In nihče med njimi ne dvomi o primernosti te ženske za vodenje vojske.

Žal to, da se v tretjem tisočletju sploh pogovarjamo o spolu osebe, ki prevzame pomemben položaj v državi, veliko pove o stanju v naši družbi. Da ženske še vedno ne uživajo popolnoma enakega položaja kot moški, kaže že jezikoslovna uganka, al' prav se piše generalica ali generalka (prav je zadnje). Najbrž za še kateri poklic (še) ne znamo na pamet izstreliti ženske oblike, a zadeve se počasi vendar premikajo v pravo smer.

Bolj kot to, katerega spola je nova prva dama generalštaba, nas mora zanimati, kaj bo delala. Da delo jemlje smrtno resno, je sporočila tudi z odločitvijo, da vsaj za začetek na novem položaju ne namerava izgubljati časa z mediji, ker se bo povsem posvetila svojim nalogam. Dela ji ne bo manjkalo, vojska serijsko dobiva negativne ocene za bojno pripravljenost, dobre razmere na trgu dela vojski jemljejo najsposobnejše kadre, politiko je treba nenehno prepričevati, da mora za vojsko tudi kaj dati, če jo želi imeti.

Moški razmečejo, ženska pospravi. Zaželimo generalki veliko sreče in pomagajmo ji na težki poti.

Preberite še: