Glavobol na Gregorčičevi

Leto po nastopu je vlada postavljena pred zahtevno nalogo, da bo morala tudi kaj narediti.
Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Leto po nastopu vlada Marjana Šarca doživlja prvi glavobol. Ne ravno hud, to je tisti moteč občutek, zaradi katerega se poslabša razpoloženje in zmanjka dobrih idej. Glavobol prinaša spoznanje, da so proračunska sredstva omejena. Vlada, ki je vse leto predvsem delila denar in obljube svoji volilni bazi, grozi nevarnost, da bo morala vsaj nekatere obljube požreti.

Rešitev, sodeč po prvih odzivih, išče v upanju ali utvari, da se bodo razmere nepričakovano izboljšale in da bo za rešitev dovolj nekaj zavlačevanja. Letošnja gospodarska rast bo precej nižja od napovedi, znašala bo kvečjemu 2,8 odstotka. Triodstotna Umarjeva napoved za prihodnje leto pa je verjetno preveč optimistična.

Pogled v javne finance po sedmih mesecih kaže, da so na strani prihodkov za zdaj le manjša odstopanja od načrtovanih prilivov. V celoti gledano še vedno v okviru pričakovanj. Težava je, da je vlada pohitela na strani odhodkov, ki pa so na zgornji meji načrtovanih ali celo preseženi. Vse skupaj pa pomeni, da bo morala država do konca leta nekaj načrtovane porabe zamakniti, če hoče doseči začrtane cilje.

Več težav bo prihodnje leto. Vlada je večinoma že razdelila denar. Razdeljene so plače, pokojnine, socialne pomoči, odobreni večji izdatki za obrambo ... Velik del porabe je zakoličene, in to ne glede na to, da proračun še ni sprejet.
Vlada Marjana Šarca je kaj kmalu lahko postavljena pred zahtevno nalogo. Še huje, prav lahko se zgodi, da bo morala delu svoje volilne baze tudi kaj vzeti nazaj. To pa je položaj, v katerem se nestabilne vlade – kar široka koalicija Marjana Šarca s podporo levice gotovo je –, ki jih drži skupaj populizem, slabo znajdejo.

Skleda sladkarij je skoraj prazna, na mizah so ostali le papirčki. Do leta 2022, ko bodo naslednje redne volitve, jo bo težko napolniti. Še posebno ker so se sladkorčki delili predvsem glasnim in ne tistim, ki darilo koristno uporabijo in povrnejo izkazano hvaležnost. Leto po nastopu je vlada postavljena pred zahtevno nalogo, da bo morala tudi kaj narediti. Recimo skrajšati čakalne vrste v zdravstvu.