Gneča pri vrhu

SDS in LMŠ bi najbrž dodaten odstotek prineslo aktivnejše angažiranje Janeza Janše in Marjana Šarca.

Objavljeno
18. maj 2019 06.00
Posodobljeno
18. maj 2019 06.00
KARIKATURA: Marko Kočevar
Tokratno Medianino merjenje razpoloženja javnosti kaže na to, da so si pred evropskimi volitvami prihodnjo nedeljo tri stranke precej blizu in da se prav te potegujejo za največ sedežev v Bruslju. A iz teh rezultatov sklepati, v katerem štabu bodo 26. maja po 19. uri najbolj veselo odpirali šampanjce, bi bilo zelo lahkomiselno – izbiranje osmih slovenskih predstavnikov v evropski hram demokracije ima svoje posebnosti. Ena med njimi je, žal, nizka volilna udeležba, ki lahko podobo lestvic v zadnjih dneh še precej spremeni. Druga pomembna značilnost je bistveno večja personifikacija kandidatov kot v primeru drugih volitev. Merilci javnega mnenja pravijo, da je ime odločilnejše pri tistih, ki so se v raziskavi izrekli za Igorja Šoltesa, Tanjo Fajon, Angeliko Mlinar in Zmaga Jelinčiča. Lista SD s Fajonovo, na primer, dosega precej boljši rating kot sama stranka. Pri tistih sodelujočih v anketi, ki bi obkrožili LMŠ, pa je stranka tista, zaradi katere bi dali svoj glas. Tudi v SDS ima zelo veliko vlogo stranka, pričakovati pa je, da bo njihov rezultat boljši, kot nakazujejo zadnje meritve javnega mnenja. Volilno telo stranke, ki je slavila na zadnjih državnozborskih in lokalnih volitvah, velja za najstabilnejšo in najbolj disciplinirano.

Čeprav je le 14 odstotkov vprašanih odgovorilo, da ne vedo, komu bodo zaupali glas – pri tem, da je desetina priznala, da se prihodnjo nedeljo ne bo ukvarjala s tem – strokovnjaki zagotavljajo, da se kar 30 odstotkov ljudi v zadnjih treh dneh pred dnevom D odloči, kdo je najboljša ali vsaj najmanj slaba izbira. Vedno je ključen fotofiniš, opozarjajo, in se izogibajo prezgodnjemu risanju razdelitve stolčkov.

Zato ni nepomembno, kakšen bo zadnji teden kampanje. Ni sicer pričakovati, da bi se bistveno razširil nabor tem, o katerih se bodo, bolj ali manj prostovoljno, izrekali kandidati, bi pa najbrž kak dodaten odstotek ali dva SDS in LMŠ prineslo, če se bosta aktivneje v kampanji angažirala Janez Janša in Marjan Šarec.

Odločili bodo tisti, ki bodo prišli na volišča in spet se utegne zgoditi, da bo dobesedno vsak glas štel, kdo bo dobil vozovnico za Bruselj.