Gogi & Luka, kakšen par!

Igor Kokoškov bi utegnil imeti najbolj kakovostni par branilcev na košarkarskem evropskem prvenstvu.

Objavljeno
19. marec 2017 23.33
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Le še 164 dni loči slovenske košarkarske navdušence od nove zgodovinske prelomnice: začetka zadnjega velikega tekmovanja Gorana Dragića v državnem dresu in ognjenega krsta Luke Dončića v uradni reprezentančni tekmi s Poljsko uvodni dan evropskega prvenstva. Mnogim se zdi, da že celo večnost čakajo na njuno združitev, čeprav je mladi Realov as šele pred tremi tedni dopolnil 18 let, še več jih prisega, da bosta v hipu postala najboljša branilska naveza, kar smo jih kdaj premogli. Če bi kaj takšnega napovedali pred dobrim desetletjem, ko se je Dragić uveljavljal na Kodeljevem, Dončić pa hlačal okoli igrišča, ker je bil član Slovanovega moštva tudi njegov oče Sašo, bi mu zagotovo svetovali, naj si poišče strokovno pomoč.

Zdaj bi lahko bili še bolj drzni. Igor Kokoškov bi utegnil imeti celo najbolj kakovostni par branilcev na celotnem eurobasketu. Izkušenega Dragića, drugega najučinkovitejšega Evropejca v ligi NBA za grškim krilom Giannisom Antetokounmpom, ter vzhajajočo zvezdo, ki se je znašla med nominiranci za najboljšega košarkarja evrolige. Po skupnem statističnem indeksu trenutno zaostaja le za tremi branilci s stare celine – Francozoma Nandom de Colojem in Thomasom Heurtelom ter Špancem Sergiom Llullom – ter navdušuje s kombinacijo čudežne zrelosti in mladostnega navdiha. Če se bosta Gogi & Luka navadila igrati eden z drugim in z eno samo žogo, ob tem pa pametno vključila v dogajanje tudi soigralce, bosta lahko na mah prekosila vse svoje predhodnike. Tudi najboljše. Na EP 2015, na katerem je Slovenije izpadla v osmini finala, pa je imel Jure Zdovc denimo na voljo za branilske naloge Jako Klobučarja, Klemna Prepeliča in Jako Blažiča, na katere zagotovo računa tudi Kokoškov, letos poškodovanega Zorana Dragića ter Nebojšo Joksimovića in Luko Rupnika.

Vrhunsko moštvo mora kajpada imeti dobro zapolnjena vsa igralna mesta. Sloveniji je začelo primanjkovati visokih asov že v prejšnjih rodovih, zato je bilo po Rašu Nesteroviću, Primožu Brezcu, Matjažu Smodišu, Erazmu Lorbku in Boštjanu Nachbarju potrebno iskati centre in krilne centre z drobnogledom ter uporabiti izdatno mero improvizacije. V kvalifikacijah za letošnje EP so vseh šest tekem odigrali Gašper Vidmar, Alen Omić in Sašo Zagorac, ki preživljajo raznolike sezone. Omić se je moral preseliti iz vrst Anadoluja Efesa k Unicaji, Zagorac pa iz sofijskega Lukoila k ruski Parmi, ki v regionalni ligi VTB še ni dosegla zmage.

Neredki zato Kokoškovu ponujajo Ivana Marinkovića iz Zadra, saj ima po očetu slovensko državljanstvo. Je že res, da je prvi strelec lige ABA, toda ker je igral za mlade srbske selekcije, bi imel status naturaliziranega košarkarja, tako da bi morali izbirati med njim in Omićem. Navzlic gibljivosti 207 cm visokega Beograjčana pa bi lahko pridobili zgolj še enega centra s strelskim dosegom enega metra od obroča; v vsej sezoni se ni niti enkrat opogumil za met za tri točke. Krilnega centra bi morali torej iskati še naprej ali mednje znova premestiti Eda Murića. Pa čeprav bo zaradi odsotnosti Zoran Dragića zazevala velika vrzel tudi med krili.