Hazardiranje v turizmu

Bo del dolgov prezadolženega Istrabenza poplačal lokalni igralničar dvomljivega slovesa?
Objavljeno
11. oktober 2017 22.00
Suzana Kos
Suzana Kos

Čeprav je vročinski val že mimo, babje poletje pa v ta pozni jesenski čas prinaša stabilno vreme prijetnih temperatur, je nekaterim v teh dneh vseeno očitno precej vroče.

Ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku, na primer, dviguje temperaturo slaba banka s svojimi pritiski za čimprejšnjo prodajo šestih glavnih portoroških hotelov. Prav nič pa mu niso všeč niti namigi, da naj bi poskušal vplivati na vodstvo državnih železnic pri odločitvi o morebitnem povečanju deleža v lastništvu Term Olimia. To je družba, katere solastnik je bil in jo je vodil dolga leta do svojega vstopa v politiko.

Ideje, da bi državne železnice od ameriških lastnikov Nove KBM kupile delež v termah in tako namesto v nove vlake investirale v bazene s toplo vodo, so zakrožile vse do Slovenskega državnega holdinga. A železnice je v turistični panogi res težko imeti za resnega strateškega lastnika in zdi se, da bi s prevzemom term prej odkrivale predvsem toplo vodo, v kateri bi se namakali njeni zaposleni, kot da bi s to potezo resno iskale razvojne priložnosti. Slovenski turizem potrebuje predvsem mir ter stabilnega in finančno močnega strateškega lastnika. Drugih igralcev pa ne.

Karte bi se utegnile pomembno premešati najprej na Obali. Bo šest osrednjih hotelov v Portorožu dobilo novega lastnika in bo del dolgov prezadolženega Istrabenza res poplačal lokalni igralničar dvomljivega slovesa? Njegova ponudba je sicer popolnoma nov zasuk v zgodbi, v kateri naj bi pomembno vlogo imel Slovenski državni holding. Načrt namreč je, da naj bi se nanj s slabe banke odplačno preneslo zdaj še Istrabenz. Rek, da so vse zgodbe že napisane, igralci pa znani, se po lanskem razpletu zgodbe med DUTB in Savo spet potrjuje.