Hiti počasi

Brezglavo hitenje z zakonom 
je nerazumljivo.

Objavljeno
11. julij 2012 21.42
Maja Grgič, gospodarstvo
Maja Grgič, gospodarstvo

Koalicijski delegati so bili po današnjem jutranjem zmenku zadovoljni. Kljub predhodnemu napenjanju mišic so po triurnem usklajevanju stisnili zobe in sporočili, da so nerešena vprašanja o novem državnem holdingu usklajena. Če se bodo z rešitvami jutri strinjali še strankarski veljaki, jih bo vlada potrdila, prihodnji teden pa bodo o njih odločali poslanci. Pozno jeseni bi tako že lahko dobili državni upravljavski megaholding.

A če so predstavniki Desusa danes vsaj javno zadovoljno predli, upokojenci in sindikati vladnim rešitvam nasprotujejo, saj se bojijo, da bo njihovo premoženje izginilo v skupni vreči. Upravičeno jih vznemirja še vedno aktualen načrt vlade, da bo holding tudi zdravnik za slabe terjatve bank. Koliko jih je, še vedno ni znano. Finančni minister je ta teden razlagal, da bo šele v nekaj mesecih. Zadnja različica zakona - zanimivo - določa, da bi država holdingu za to lahko izdala za štiri milijarde evrov jamstev.

Zaradi te neznanke je toliko bolj nerazumljivo brezglavo hitenje z zakonom, ki bo zadeval upravljanje kar 11 milijard evrov državnega premoženja. Nova različica zakona je vsaj za odtenek manjše pravno skrpucalo kot tista iz prejšnjega tedna, a še vedno je v njej veliko nedoslednosti in nejasnosti. Da bi bilo treba pritisniti na zavoro, opozarjata tako ekonomska kot pravna stroka. »Če hitiš, lahko narediš napake, ki te stanejo več, kakor če bi imel malenkost zamude,« ugotavlja dr. Rajko Pirnat.

Koalicijska posadka bi se tega lahko že naučila - tudi iz lastnih izkušenj. Osovraženi zakon za uravnoteženje javnih financ bo imel počasi na ustavnem sodišču več zahtev za presojo, kot ima členov. Desus in koalicija šele zdaj dojemata, kaj je v resnici prinesel upokojencem, a denarja za odpravo napak ni.