Ideja Evrope

Radost, od Boga nam dana ...

Objavljeno
09. julij 2019 06.00
Posodobljeno
09. julij 2019 06.00
Foto: Reuters
Po dvorani je odmevala evropska himna. Bobnelo je. Iz otroških grl, starih od pet do šest let, je zvenela »Radost, od Boga nam dana, hčerka ti Elizijska ...«. V petih evropskih jezikih. Hkrati. Angleščini, francoščini, španščini, italijanščini in nemščini. Na frankfurtski evropski šoli se je zaključilo še eno šolsko leto.

Na drugem koncu Evrope. Okoli 1500 kilometrov zračne linije proti jugu, je kapitanka ladje Sea Watch 3, Carola Rackete pred obalami Italije čakala na dovoljenje oblasti, da se zasidra v pristanišču na Lampeduzi in izkrca približno 40 migrantov, ki so jih rešili s čolna sredi morja. Zaman. Italija je zaprla svoja pristanišča za reševalne ladje, humanitarce pa kriminalizirala.

Kanclerka Angela Merkel je pred štirimi leti izgovorila znameniti stavek »Zmogli bomo ali pa to ni moja država« in nato v državo brez pretiranega nadzora spustila množico beguncev, večinoma Sircev in Iračanov, ki so obtičali na Madžarskem. Ves svet so obkrožile fotografije in posnetki prisrčnega sprejema beguncev, ki so se z vlaki pripeljali na münchensko železniško postajo. Na plakatih je pisalo dobrodošli, otrokom so delili medvedke in sladkarije. A v državi je kmalu začelo vreti. Goreli so nastanitveni centri, tujci so se na silvestrovo v Kölnu spravili nad ženske, berlinski božični sejem se je leta 2016 končal z enajstimi mrtvimi zaradi terorističnega napada islamista.

Angela, kaj smo zmogli? V minulih štirih letih smo zmogli zapreti meje, de facto razveljaviti schengenski prostor, postaviti bodečo žico in zidove. Spet zanetiti nacionalistične ognje in politikom, kot je Matteo Salvini, v roke položiti najprikladnejše orožje za odvračanje pozornosti od dejstva, da italijanska oblast že dve desetletji ne zna potegniti države iz ekonomske stagnacije. Iz Sredozemskega morja, ob katerem so se rodili temelji evropske civilizacije, od demokracije v stari Grčiji do rimskega prava, smo naredili novo množično grobišče. Angela, resnično, kaj smo zmogli?

Nismo naivni. Evropski narodi niso in nikoli ne bodo pripravljeni sprejeti na milijone migrantov, ki bodo v prihodnjih letih prihajali k nam zaradi vojn, podnebnih sprememb ali preprosto v iskanju boljšega življenja. A zato, ker bomo ljudi, kot so Carola Rackete, pribijali na križ, migranti ne bodo izginili. Izginili ne bodo niti humanitarci, niti nacionalisti, niti politiki tipa Salvini. Migranti bodo še naprej trkali na naša vrata. Vprašanje je le, ali bomo sodelovali pri njihovem ubijanju ali pa vendarle zmogli, kot je obljubila, a ne izpolnila, Angela Merkel. Kajti, kaj nam bo Evropa, če jo bomo gradili na novem množičnem grobišču?

Kaj je ideja Evrope? Ali ni temeljna, najbolj prvinska ideja Evrope preprečiti novo množično grobišče? »Vsi ljudje ljudem so bratje, če jim ti zvedriš obraz.« To je delček evropske himne, ki so jo prepevali otroci iz vseh koncev Evrope ob koncu šolskega leta. Prizor je ponazarjal natanko tisto, kar si navadni državljani Evrope predstavljamo pod idejo Evrope. Vse dokler ne najdemo rešitve zunaj naših meja, nam ne preostane drugega, kot da se vrnemo k najbolj temeljni ideji Evrope in najbolj temeljnim človekovim pravicam.

Kajti, kaj boste rekli svojim otrokom, ko bodo dovolj veliki, da bodo ugotovili, da v Sredozemskem morju že leta umirajo njihovi vrstniki? Kaj boste rekli svojim vnukom, ko vas bodo vprašali, kdo je bil Alan Kurdi? Jim boste rekli, da je bil Matteo Salvini junak, kot je zapisal neki komentator na spletu? Junak, ki zaradi lastne nesposobnosti izvleči državo iz krize politične točke nabira s klasično metodo zunanjega sovražnika. Ali obstaja kakršnokoli moralno nezavržno pojasnilo, ki bi si ga upali servirati svojim otrokom ali vnukom, za trupla dojenčkov, da tudi dojenčki so med njimi, ki jih Sea Watch in njim podobni humanitarci vlačijo iz Sredozemskega morja? Morebiti, samo morebiti bo ideja Evrope preživela zaradi takšnih, kot je Carola Rackete. Še enkrat – kaj nam bo ideja Evrope, če jo bomo gradili na novem množičnem grobišču?