Je Portorož zaspal?

Portorož potrebuje lastnike, ki vlagajo v kraj, ne le v svoje žepe.
Fotografija: KARIKATURA: Marko Kočevar
Odpri galerijo
KARIKATURA: Marko Kočevar

Turističnemu kraju morda delamo krivico. Takšnih cen, kakršne danes dosegajo portoroški hotelirji, niti v svojih najboljših časih in še v sanjah niso. Ampak tedaj, sredi osemdesetih, je veljalo, da Portorož cveti, danes pa govorimo o krizi. Je krivo volilno leto, lastniške spremembe, so krivi preobčutljivost in izbirčnost turistov, slabi gospodarji ...?

Kako kar najbolj realno oceniti položaj portoroškega turizma? Dokler ima primat v doseženih prenočitvah in finančnem izplenu, potem delajo vse prav in ni kaj kritizirati ali popravljati. Pa čeprav obstaja realna verjetnost, da bo moral Portorož že letos prepustiti prvo mesto po številu prenočitev Ljubljani.

Dosežene visoke cene so za Portorož dvorezen meč. Zaradi še večje uspavanosti turističnih delavcev v prepričanju, da so »najboljši«. In ker bi bil učinek bumerang na račun previsokih cen za neustrezne storitve lahko dodatno uničujoč.

Turistična tekma ne dopušča spanja na lovorikah. Portorož naj se primerja s tistimi v regiji, kjer so imeli več sreče z lastniki, s takimi, ki vlagajo v kraj in ne le v žepe! Je mar normalno, da mora župan pošiljati ultimat lastnikom hotelskega naselja, ki jim očitno ni mar, kakšen vtis puščajo pri gostih z zanemarjeno plažo? Je normalno, da Tartinijevo mesto Piran ni sposobno sprejeti in izpeljati dostojnega koncerta vrhunskega komornega orkestra iz Salzburga? Je normalno, da upravljavec plaže sam sebi zgradi marino na morju tik pred to plažo? Ali pa da upravljavec marine postavi plavajoče hišice, ker mu barke pobegnejo? Je normalno, da gostje petzvezdičnega hotela ne morejo spati, ker si je nekdo privoščil gasilsko veselico na plaži? Da pred vrhunskim hotelom prodajajo kič in kebab, in se jim še sanja ne, kakšne so prave vrednote domačega kraja z bogato, a pozabljeno tradicijo?