Kadri za dobre čase

Prej ali slej se politična razdelitev države preslika tudi v energetiko, Teš ni izjema.

Objavljeno
22. januar 2013 20.00
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo
V energetiki je že tako, nova politična garnitura, novi vodilni kadri v državnih podjetjih, ki so ena redkih z vsakoletnim dobičkom ter tako malha za državni in zasebne proračune, za povrhu pa omogočajo še finančno zelo udobne položaje za več »naših«. Le redko se to odloži ali pa obda vodilne z zanesljivimi kadri, denimo Marjana Eberlinca v Plinovodih, da se jih lahko zamenja v primernejšem času. Učinkovitost kadrov na položajih, ki so namenjeni zasedbi, nikoli ni posebno pomembna, ovira za uspešen naskok je lahko le močna podpora tarče za odstrel v lokalnem okolju, kot pri Martinu Novšaku (Gen Energija).

Direktorskega položaja v energetskem podjetju se tako rekoč ne da zasesti brez politične podpore, zato večina direktorjev pripada tej ali oni stranki. Če ta novi vladajoči opciji v državi ali občini ni všeč, se začnejo govorice, da bodo pripadniki te stranke zamenjani, prej ali slej pa se to tudi res zgodi. O zamenjavi Simona Tota na čelu Termoelektrarne Šoštanj se je govorilo že nekaj mesecev. Za odstrel Uroša Rotnika, njegovega predhodnika, je namreč poskrbel Zares. Tota je reševalo le to, da je bilo lagodno v Tešu imeti nekoga, ki ga ni škoda. Za vse politične in okoljevarstvene očitke, ki so se zlivali na projekt šestega bloka, za nategovanje časovnega načrta odobritve poroštva za projekt in videz, da vlada pri vsem ne prevzema popolnoma nobene odgovornosti.

Poroštvo je zdaj odobreno, dogovori z Evropsko investicijsko banko so podpisani, posojilo 440 milijonov evrov bodo začeli črpati že februarja. Zdaj je že lepše biti direktor Teša, tak položaj že pristoji kateremu od »zaslužnih naših«. Kot naročeno Tot kar hitro sporazumno odstopi. Delavci v Tešu, predvsem pa Rotnikovi podporniki, se z njim niso nikoli sprijaznili. Za največ pol leta ga bo zamenjal Franc Rosec, za katerega je Tot lani podpisal odpoved delovnega razmerja v Tešu.

Še prej je novi generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne postal Blaž Košorok, član SDS. Kot se sliši, Košorok v SDS nima tako vplivnega položaja, kot se zdi, sploh pa mu manjkajo močni zavezniki v energetiki. Prišel je namreč iz Termoelektrarne-toplarne Ljubljana, ki je sicer največja soproizvodnja toplote in elektrike v državi, med »pravimi« energetiki pa ne velja veliko. Madež je tudi to, da je ljubljanski župan Zoran Janković večkrat poudaril dobro sodelovanje s Košorokom, čeprav je ta iz nasprotne stranke.

Umeščanje na nov energetski zemljevid lahko poteka s približevanjem šaleškemu lobiju, katerega otrok je tudi Rotnik, čeprav član SLS v precej esdejevskem rudarskem okolju. »Rotnik se v Tešu vrača skozi glavna, ne stranska vrata,« pravijo poznavalci. Mogoče pa je šest mesecev res dovolj, da Rotnik vodenje velenjske komunale zamenja za nadaljevanje vodenja tako in drugače največjega projekta v državi. Za morebitne napake v projektu bo tako ali tako kriv Tot, če sploh kdo, saj, kot rečeno, učinkovitost vodenja ni pomembna.