Kakovost ali evro prihranka?

V večjih slovenskih obratih se poljska afera, kot zatrjujejo, ne more zgoditi.
Fotografija: Karikatura: Marko Kočevar 
Odpri galerijo
Karikatura: Marko Kočevar 

Če ste te dni jedli kebab, ste se morda vprašali, od kod je bilo to meso. Je morda s Poljske? Se o izvoru mesa vprašate v mesnici ali pred bogato založeno trgovsko polico? Ali pa vam je za to malo mar, ker želite prihraniti kakšen evro? Pa je vredno?

Strokovnjaki opozarjajo, da se zaradi nižje cene odpovedujemo kakovosti. Nadzor v Sloveniji je dovolj dober, da tudi poceni uvoženo meso ni za zdravje nevarno, je pa lahko manj kakovostno. Imamo ga na voljo, kot imamo na voljo slovensko meso, na katerega trgovci opozarjajo s simbolom Izbrana kakovost. Čeprav bo marsikdo odvrnil, da nas tudi trgovci lahko zavajajo in tudi pod to oznako prodajajo uvoženo, se to zaradi strogega nadzora, kot poudarjajo pristojni, ne dogaja. V večjih slovenskih obratih se afera, kakršna se je zgodila zaradi oporečnega mesa s Poljske, zatrjujejo, ne more zgoditi, saj velja stalen veterinarski nadzor – žival je pregledana pred zakolom in meso po zakolu. Manj temeljito, a še vedno zelo dobro, je nadzorovanje manjših klavnic, a njihove storitve uporabljajo kmetje, ki imajo meso za lastni zamrzovalnik, ter, če je kaj »presežka«, še za sorodnike in sosede. Na podeželju mnogi prisegajo na »meso od kmeta«, ki ga poznajo, saj vedo tudi, kaj je njegova krava jedla, čeprav je cena za kilogram višja od tiste v trgovini. Meso ima povsem drugačen okus, jih slišimo reči.

Kakovostno je gotovo bolj okusno in bolj zdravo. Pri določenih rečeh pač ne bi smeli biti preveč varčni. Če bomo nehali varčevati pri hrani mi, bomo morda spremenili tudi miselnost pri javnem naročanju, kjer se ravnajo večinoma samo po ceni. Za malo denarja je malo muzike. Če v vzgojno-varstvenih zavodih ne bomo poskrbeli za kakovostno prehrano, potem ne moremo pričakovati, da bo to miselnost ponotranjila celotna družba.