Kdo je vaš najljubši capin?

Presodite, kakorkoli. Čim prej, da nam ne bodo v nedogled vladali osumljenci.
Objavljeno
11. avgust 2017 18.41
Novica Mihajlović
Novica Mihajlović
Policija zadnje čase opaža upad gospodarskih kaznivih dejanj, tako kažejo podatki za letošnje prvo polletje. To je povezano s tem, da so v prvi polovici lanskega leta s kazensko ovadbo končali obširnejše predkazenske postopke z več kaznivimi dejanji.

Zato so letos obravnavali manj primerov kratenja temeljnih pravic delavcev, poslovnih goljufij, poneverb in ponareditev ali uničenja poslovnih listin. Ocenjena materialna škoda je kljub več kot 36-odstotnemu zmanjšanju števila kaznivih dejanj upadla za manj kot desetino in je še vedno presegla 208 milijonov evrov.

Koliko znanja, inovativnosti in trdega dela je treba, da se iz nič ustvari 208 milijonov evrov? Za ta denar lahko na borzi kupite celotno Gorenje in še 50 milijonov evrov vam ostane. Tisoče zaposlenih, mreža trgovin, priznana blagovna znamka in znanje, ki so ga ustvarjale generacije Slovencev. Vso to vrednost gospodarski kriminalci ukradejo v pol leta.

Med gospodarskimi kaznivimi dejanji, ki so v polletju najbolj poskočila po številčnosti in izstopala po povzročeni škodi, so zlorabe uradnega položaja in zaupanja.

Povečanje števila obravnavanih tovrstnih primerov gre pripisati temu, da se jim je policija bolj resno posvetila. Pohvalno. Upamo le, da bodo zadeve dovolj trdne, da bodo prepričale tožilce in potem še sodnike. Sicer pa je pranje denarja v policijski statistiki komaj zaznati. Pranje iranskega umazanega denarja v NLB je povzročilo mali vihar, zaradi nedejavnosti pri preiskovanju pralcev pa nas je okrcala tudi Evropa. Takšne zadeve so kompleksne, ni jih lahko razumeti, organi pa potrebujejo ustrezne vzvode za svoje delo.

Zgolj to, da policija in tožilstvo kriminalne posle direktorjev in drugih vplivnežev razumeta in prepoznata kot kriminalne, ne bo dovolj. Razumeti in prepoznati jih morajo še sodniki. Vsi našteti pa živijo in delajo v našem razklanem okolju, kjer se glede na politično usmeritev razdelimo v dva tabora tudi pri tako preprostih vprašanjih, kot je, kaj je prav in kaj ne.

Tovrstni razpravi lahko te dni sledimo na spletnih forumih ob sagi o županu in farmacevtki. Če vplivnež, ki nam je politično blizu, zlorabi svoj vpliv in ženski uredi službo v zameno za seks, bomo to početje branili. Tudi z abotnimi izgovori v slogu: »Pomagal je ženski, kaj bi še radi!« Če nam vplivnež politično ne diši, bomo v zlorabi vpliva videli še posilstvo. Svojo dušo prodamo tudi capinu, da nam je le všeč njegova barva. Žalostno.

Marsikdo v državi je že zdavnaj opustil upanje, da organi preiskovanja in pregona ter sodniki dogajanje okoli sebe vidijo brez političnega filtra na očeh. Udrihanje po sodiščih je postalo zanesljiv vir političnih točk zlasti za desni del političnega spektra. Vsem preostalim, vernikom v delujočo pravno državo, ostaja le poziv pristojnim k zdravemu razumu, naj odvržejo ideološka očala in kriminalce obsodijo, nedolžne pa oprostijo. Čim prej, da nam ne bodo v nedogled vladali večni osumljenci.