Kadar politika pograbi volka, se resne težave zdijo manjše

Ko je volk velika težava, druge pa manjše. Čeprav niso.

Objavljeno
24. avgust 2019 06.00
Posodobljeno
24. avgust 2019 09.05
Karikatura: Marko Kočevar 
V Sloveniji je najpogostejši »živalski« priimek Kos. Priimek Medved je na triintridesetem mestu med dvesto najpogostejšimi slovenskimi priimki. Nosi ga dvakrat več ljudi, kot je medvedov v naravi, na Volka pa naletite štirinajstkrat pogosteje kot na volka.

Nekateri politični analitiki menijo, da je vprašanje omenjenih dveh zveri, ki razburja slovenske kmete in del politike – ta teden so zaradi ponovne naselitev medvedov v Pirenejih, kjer jim je grozilo izumrtje, protestiralo tudi več sto španskih živinorejcev – pravzaprav postranska tema. Ukvarjanje z njo pa da ne more povzročiti obrata javnega mnenja.Napenjanje Marjana Podobnika, ki je za danes načrtoval samostojen protest zaradi problematike napadov zveri na rejne živali, a ga je nato odpovedal, SLS ne bi v nobenem primeru prineslo opaznih rezultatov v javnomnenjskih anketah. Njegove stranke ne bo potisnilo čez parlamentarni prag in jo vrnilo v poslanske klopi. Stranka bo morala poseči še kam drugam, k migracijam in nevarnosti islama, na primer, ter drugim populističnim temam, ki pa so bolj ali manj v »pristojnosti« SDS Janeza Janše ter njemu bližnjih medijskih satelitov. Bolj bi Podobnikovi stranki pomagal naskok na desničarski del baze NSi, ki se je odločila za širitev proti sredini, čeprav se ta na svoji novi poti temeljnih desnih vrednot, kot je spoštovanje človeškega življenja od spočetja, ne bo odrekla.

Z volkovi in medvedi se je ta teden ukvarjal tudi predsednik vlade Marjan Šarec. Očitno je, da vodilni politiki torej nimajo enakega mnenja kot politični analitiki glede teže zverjadi ter ne izpustijo nobene priložnosti za promocijo in komentiranje na družbenih omrežjih.

Kadar politika pograbi volka, se druge resne težave v državi zdijo manjše. Čeprav niso.


Po pogovoru s premierom je Sindikat kmetov Slovenije resda odpovedal načrtovani protest, njegov predsednik Anton Medved pa je bil deležen groženj s smrtjo. In politiki so dobili novo temo, o kateri se je bilo »treba« opredeliti. Težava z nevarnimi odpadki, za katere država ne zna poskrbeti, se je tako morda zazdela manjša. Prav tako kadrovsko lomastenje politike po gospodarstvu. Pa tudi napoved, da se bo vlada zavzela za novi »Teš 6«, tokrat v obliki drugega bloka krške nuklearke. Še dejstvo, da država v zadnjih 15 letih ni zgradila niti enega doma za upokojence, je ob vročih polemikah o zverinah dobilo status minornosti. Delež prebivalcev Slovenije, starejših od 65 let, je skoraj 20-odstoten. Gre za več kot 412.000 ljudi. Kapacitet v domovih za starejše je dobrih 21.000, evidentiranih prošenj za sprejem pa je več kot 51.000. In volkov? Po ocenah jih je okoli 75.