Ko se pokvari politični kompas

V SD in tudi drugih strankah razmišljajo s katerimi temami nagovoriti volivce. Odpor do Janeza Janše pač ni več dovolj.

Objavljeno
02. november 2019 06.00
Posodobljeno
02. november 2019 06.00
KARIKATURA: Marko Kočevar
Več strank razmišlja, po kateri poti naprej, da ne bodo pristale na deponiji politične zgodovine. Prenavljajo svoje programe, prva bo nove usmeritve na kongresu čez teden dni potrjevala SD. S katerimi temami nagovoriti volivce? SD stavi na zeleno, socialno pravično in razvojno naravnano družbo, predlaga ustanovitev 30-milijardnega razvojnega sklada, aktivacijo dela bančnih prihrankov volivcev, razmišlja celo o oprispevčenju vseh prihodkov prebivalstva.

Vsekakor pa bo (tudi) SD morala spoznati, da strah pred Janezom Janšo, ne glede na visoko odbojnost SDS – zagotovo je namreč ne bi volilo skoraj 70 odstotkov ljudi –, za obstoj oziroma preboj strank(e) ni več dovolj. Slovenski volivci ne marajo »ekstremizma« niti na levi, saj Levice zagotovo ne bi volilo 32 odstotkov ljudi. To je dvakrat več, kot jih zagotovo ne bi glasovalo za SD. Gneča na politični sredini postaja vse večja, saj bi se tja rada umestila tudi NSi, čeprav bo stranka, ki temelji na katoliških vrednotah, ki spoštuje svetost življenja od spočetja naprej, nasprotuje splavu in evtanaziji, realno zelo težko dosegla sredinske in mlade volivce.

Politika novih obrazov je očitno neuspešna, preboja ne prinese niti ukvarjanje z Janezom Janšo.


Slovenska politika naj končno pokaže svojo zrelost. Prednostno ukvarjanje z nestrateškimi temami in neukvarjanje z nujnimi strukturnimi reformami ne vzbuja zaupanja, to načenjata še kadrovsko lomastenje in nastavljanje »naših«, s praviloma premalo znanja in izkušenj. To počne Šarčeva vlada, čeprav tudi njene predhodnice niso ravnale bistveno drugače, le manj brutalno, če iz primerjave seveda izpustimo obdobje prve Janševe vlade.

SD je leta 2008 pod vodstvom Boruta Pahorja zmagala na volitvah, nato pa izgubljala – najprej zaradi razočaranosti nad njegovo vlado, nato pa tudi zaradi tekmovanja z Levico ter preširokega razpona tem in ciljanja na (pre)različne skupine.

Poleg tega je tudi v politiki uspeh seveda odvisen od konkurence. SD so leta 2008 volivci, ki glasujejo proti SDS, prepoznali kot opcijo, ki lahko premaga Janeza Janšo. Ti glasovi so se nato premaknili k Jankovićevi Pozitivni Sloveniji pa k Cerarjevi SMC, lani se je pojavil še Marjan Šarec.

A politika novih obrazov se je izkazala za neuspešno, dolgoročnega preboja ne more prinesti niti ukvarjanje z Janezom Janšo, zato naj fokus političnega delovanja postane blaginja državljanov in prihodnjih generacij.