Koalicija gre, Janša ostaja

Dokler ne bo nove vlade, bo v tej državi zastoj.

Objavljeno
22. januar 2013 22.07
Marko Pečauer, notranja politika
Marko Pečauer, notranja politika
Vladna koalicija se je danes še zadnjič sestala v sestavi petih strank. Jutri bo po vsej verjetnosti iz koalicije izstopila Državljanska lista, nato Desus, kasneje še SLS. Državni zbor bo ostal brez predsednika, vlada brez šestih ministrov.

A če je s tem konec koalicije, ki je po zadnjih volitvah postavila vlado Janeza Janše, še ni konec Janševe vlade. Kljub odhodu polovice ministrov in izgubi večine v državnem zboru, lahko ta vlada mirno vlada naprej. Še slaba tri leta, vse do konca leta 2015, ko se ji izteče mandat. Oziroma vse dotlej, ko bo v državnem zboru izvoljen nov predsednik vlade.

Do takrat pa bo gotovo preteklo še nekaj časa. Po Janševih reakcijah v zadnjih dveh tednih – po objavi poročila protikorupcijske komisije – je videti, da Janša računa prav na to, da ni in kmalu tudi še ne bo kandidata, ki bi se potegoval za njegovo mesto in bi imel vsaj malo možnosti, da dobi zadostno podporo med poslanci.

Za kaj takega bi se morala vzpostaviti nova koalicija, ki ne bi vključevala SDS. V taki pa ne gre brez Jankovićeve Pozitivne Slovenije, ki ima največ poslancev v državnem zboru. A ker je Janković glede korupcijskih sumov na istem kot Janša, se tisti, ki so se odrekli sodelovanja z Janšo, ne morejo zdaj lotiti koalicije z Jankovićem. Obe stranki, SDS in PS, pa imata skupaj precej več kot polovico poslancev. Nič se ne da. Status quo je zagotovljen, s tem pa tudi nadaljevanje vlade sedanjega premiera.

Janši zdaj ni treba nič reči, nič obljubljati, nič ukrepati. Lahko zgolj molči in to te dni tudi intenzivno počne. Manj ko dreza v te zadeve, bolj trdna je njegova vladavina. A učinkovita več ne bo. Morda bo v parlamentu sprejetih še nekaj reform, o katerih se že zdaj vsi strinjajo, potem pa težko da še kaj. Dokler ne bo nove vlade, bo v tej državi zastoj. Politični, gospodarski, finančni, vsakršen.