Konec volilnih iluzij

Spomnimo se dvojice Kučan-Pučnik ali Drnovšek-Brezigar. Pomembno je bilo, kaj so nam povedali.
Objavljeno
19. oktober 2017 19.12
Mateja Babič Stermecki
Mateja Babič Stermecki

V nedeljo bomo šestič v samostojni Sloveniji volili predsednika republike. To bi moral biti dan treznega premisleka, na katerem naj bi temeljila volilna odločitev slehernega upravičenca. Volilni molk, ki velja dan pred volitvami, naj bi varoval volivca pred intenzivnimi propagandnimi napadi in mu zagotavljal mir, v katerem bi še zadnjič premlel vse videno in slišano.

Tako je bilo vsaj zamišljeno pred dobrega četrt stoletja, ko so volitve še veljale za precej ugleden praznik. A do danes se je marsikaj spremenilo. Padli so številni ideali. Razblinile so se tudi volilne iluzije. In prav zares nič več ni tako, kot je bilo nekoč.

Predsedniške volitve so se vidno depolitizirale. Nekoč so bili na njih jasna ločnica ideološki temelji, pri čemer je šlo za spopade nasprotujočih si sistemov vrednot in nazorov. Spomnimo se dvojice Kučan-Pučnika ali Drnovšek-Brezigar. Pomembno je bilo, kaj so nam povedali, in to je bil čas, ko je bila vsebina ključna za volilne preference.

Za vsebino tokratnih predsedniških volitev tega ne moremo trditi. Pod črto lahko sklenemo le, da so te volitve pravzaprav izpraznjene političnosti, brez prave barve, vonja in okusa. Delujejo zgolj kot tekmovanje nekih figur oziroma osebnosti. Postale so preprosto trivialne.

Težava je tudi nabor kandidatov, ki generalno gledano kažejo hudo erozijo prvokategornikov v politiki, zato tudi ni moglo biti drugače, kot da je forma prevladala nad vsebino. Predsednik republike morda res nima velikih pooblastil, vendar so ta v določenem delu lahko natanko tako velika, kot jih zna velike in pomembne narediti glas najvišjega predstavnika države. Tudi o tem smo se že lahko z dobrimi in slabimi praksami prepričali v preteklosti.

Ne glede na pooblastila pa prav nobeden nima odveze odgovornosti za jasna stališča in vizijo prihodnosti. A to navsezadnje ni samo hiba predsedniške deveterice.