Kriptosvet niso nebesa

Investirajte samo tisti denar, ki ga lahko vržete skozi okno!
Objavljeno
07. december 2017 09.00
Posodobljeno
07. december 2017 21.00
Živimo v času, ko so kriptovalute del našega vsakdanjika. Številni pogovori se vrtijo okoli cene bitcoina, ki je danes presegla vrednost 15.000 dolarjev (12.720 evrov). Eksponentna rast je za tiste, ki so med prvimi vstopili na vlak kriptovalut, dobrodošla in ob zvišanju cen se jim prešerno smeji. Na nasprotnem bregu so tisti, ki niso verjeli v tehnologijo in posledično pogosto zagovarjajo stališče, da gre za balon, ki bo kmalu počil.

Pred šestimi leti, ko sem prvič vzpostavil stik z bitcoini, je bilo v zvezi z njimi še veliko nejasnosti, predvsem se jih je držal sloves nečesa temačnega, nečesa, kar se uporablja za nečiste namene. Z njimi povezano tehnologijo so takrat razumeli le tehnološki navdušenci in v njihovih denarnicah je zelo veliko bitcoinov – posledično tudi denarja. Vsekakor je potrebna velika previdnosti pri investicijah v kriptovalute, še posebno če tehnologije in procesov, ki se dogajajo v ozadju, ne poznate dovolj dobro. V zadnjem času se pojavlja vse več primerov hekerskih vdorov, ki so uporabnikom odtujili njihove kriptovalute.

Ko sta se pred časom med najbogatejšimi Slovenci znašla lastnika Bitstampa, Nejc Kodrič in Damian Merlak, je kriptomanija v Sloveniji postala še precej aktualnejša. Damian Merlak je v intervjuju opozoril na zanimivo dejstvo, ki se ga mogoče premalo zavedamo: »Ko sem bil v San Franciscu, ni nihče v lokalih razpravljal o kriptovalutah. V Sloveniji se nam zdi, da se ves svet pogovarja o bitcoinu, a je resnica drugačna. Res je, kriptovalute zanimajo veliko ljudi, vendar je to pri več kot sedmih milijardah Zemljanov še vedno zelo majhen odstotek. Ta je precej, precej nižji kot v Sloveniji.«

Pa vendar. Ob vsej tej kriptoevforiji je pomemben en preprost nasvet, ki velja za vse investicije že od nekdaj – investirajte samo tisti denar, ki ga lahko vržete skozi okno!

Kriptosvet niso nebesa

Digitalno rudarjenje. Karikatura: Marko Kočevar