Laži o lažnih novicah

Za Slovenijo je leto 2018 v znamenju lažnih novic, lažnih obljub in histeričnega kričanja. Razumljivo, bile so volitve. V državi, kot je Slovenija, se zaradi volitev marsikaj upočasni, preide v prosti tek.
Fotografija: Karikatura: Marko Kočevar
Odpri galerijo
Karikatura: Marko Kočevar

Namen lažnih novic je zadovoljevati psihološke potrebe občinstva, ne pa informirati. Lažne novice širijo propagando, pospešujejo razdor v družbi, skrbijo za boljše počutje izbranih skupin volivcev. Pojav ni nov, zabeležen je že v časopisih pred francosko revolucijo. A populariziral ga je 45. predsednik ZDA Donald Trump. Vse, kar je o njem kritičnega, je zanj lažna novica. V ZDA so se mu tradicionalni mediji ta teden demonstrativno uprli, ker njegovi napadi na medije s položaja najvplivnejše politične pozicije škodujejo demokraciji in družbi, ne pa njim.

Lažne novice so simptom dekadence in napovedujejo, da prihaja nekaj novega. Vseeno ni treba podleči histeriji v javnem prostoru zaradi lažnih novic. Strah pred orodji, ki omogočajo lahko dostopnost do lažnih novic, predvsem facebooka in twitterja, je pretiran. Zgodovina nas uči, da so vsi režimi, ki so svojo oblast utrjevali na lažnih novicah, prej ali slej srečali realnost. Pogled v prejšnje stoletje kaže, kako so se sesuli nedemokratični režimi, na primer nacistična Nemčija, Sovjetska zveza in Jugoslavija. Režimi so ljudstvo zasipali z novicami o lastni veličini, uspešnosti, moči in predestiniranosti za večstoletno oblast. Ko jih je ujela realnost, se je zgodila implozija režima.

Moderni politiki uporabljajo lažne novice kot svoj obrambni ščit. So le poskus modernih politikov, da bi čim dlje preživeli v spopadu za interpretacijo dejstev. A prej ali slej zmagajo dejstva.

Popotnica novemu mandatarju Marjanu Šarcu naj bo spoznanje, da je za blaginjo državljanov slabo, kadar se država zaradi volitev ustavi. Treba je čim prej začeti delati. Pomanjkanja rezultatov ne more nadomestiti nobena lažna novica.

Preberite še: