Le navidezni uspeh

Že zdrava kmečka pamet pove, da bi Slovenija morala ustvariti proračunski presežek že letos.
Objavljeno
14. november 2017 20.51
suhadolnik denar
Miha Jenko
Miha Jenko
Sedanji vetrovi evropske gospodarske konjunkture prijazno božajo Cerarjevo vlado pri pripravi njenega zadnjega državnega proračuna. Tistega za prihodnje, predvolilno leto, v katerem bomo, tudi zaradi sproščenih prilivov iz evropskega proračuna, predvidoma zabeležili 50-milijonski presežek.

Pred dvema, tremi leti, bi se taka napoved marsikomu zdela skoraj kot finančna fantastika. Pa zdaj, smo lahko zadovoljni? Ne popolnoma. Že zdrava kmečka pamet pove, da bi Slovenija morala ustvariti proračunski presežek že letos, ob nenadejano »tigrovski«, skoraj petodstotni gospodarski rasti, ki jo bomo težko kmalu ponovili. In prav to, da imamo zdaj – kljub zgodovinsko ugodni kombinaciji rekordne rasti in rekordno nizke cene denarja – še kar primanjkljaj, nas opozarja, kako potrebne so stalne pozitivne spremembe in reforme (zdravstvo, izboljšanje poslovnega okolja, davki in tako dalje) za dolgoročno učvrstitev naših javnih financ in trajnejše znižanje nevzdržnega, več kot 30-milijardnega javnega dolga.

V časih nizkih obresti in splošnega gospodarskega optimizma je tak dolg seveda videti bistveno manj problematičen kot pred štirimi leti, ko smo trepetali pred trojko in bankrotom države. Se pa stvari lahko tudi obrnejo, vsaj obrestne mere se bodo čez čas zanesljivo zvišale.

Nevzdržno je, da ima vsak prebivalec Slovenije na grbi za 15.400 evrov javnega dolga, kar je veliko več od povprečne letne plače pri nas. To nam samo po sebi pove, kako strateško pomembna je in bo vzdržnost javnih financ za nas, za majhno, gospodarsko odprto Slovenijo, odvisno od zadolževanja v tujini. V tem pogledu je vladi pri pripravi proračuna za leto 2018 uspelo le navidez: res imamo (tudi z nekaj sreče) presežek, nimamo pa okolja in reform, ki bi ga naredili trajnejšega, v prid prihodnjim generacijam.