Lestvica za funkcionarje

Zaradi bizarnosti dogodka je poslančev odstop pokazal, kako hitro je javnost zadovoljna.
Fotografija: Darij Krajčič je podal odstopno izjavo. V LMŠ so njegovo odločitev komentirali kot edino možno, dejanje pa kot nedopustno. FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Darij Krajčič je podal odstopno izjavo. V LMŠ so njegovo odločitev komentirali kot edino možno, dejanje pa kot nedopustno. FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo

Odstop poslanca LMŠ Darija Krajčiča zaradi kraje sendviča oziroma po njegovih besedah »družbenega eksperimenta« je logična poteza, če vemo, da je predsednik vlade in prvak LMŠ tudi od preostalih koalicijskih partnerjev in njihovih kadrov ob nepravilnostih zahteval odstop. Zaradi neprimerne komunikacije je moral oditi kohezijski minister Marko Bandelli in nazadnje tudi kulturni minister Dejan Prešiček zaradi očitkov o uporabi službenega vozila v zasebne namene in šikaniranju zaposlenih. Namesto obeh je odločil Marjan Šarec in pri tem v javnosti požel val odobravanja. Poslanec LMŠ je po pogovoru z državnozborskim šefom LMŠ Branetom Golubovićem dan po tem, ko se je s sendvičem odločil preizkusiti varnostne sisteme trgovine, sam sprejel odločitev, a hkrati so v stranki jasno in glasno povedali, da ni imel izbire.

Več poslancev pred njim, nekaj jih sedi še v državnem zboru, je imelo izbiro, na primer poslanka SD Bojana Muršič, ki ji ruška občina v zasebnem kazenskem pregonu očita zlorabo položaja in ponarejanje poslovnih listin v zvezi s spornim nakupom jopic. V prejšnjem mandatu je ob razkritju nepravilnosti odstopila z mesta podpredsednice državnega zbora, ne pa tudi poslanke. Tudi nekdanja poslanka SMC Irena Grošelj Košnik, ki je pred tem dolgo vodila CSD Trbovlje, ni odstopila niti ob ovadbi policije niti ob zahtevi za sodno preiskavo državnega tožilstva zaradi očitanih nepravilnosti, ki so se dogajale pod njenim vodstvom.

Poslanec Ivan Vogrin se je, ko ga je zaradi spornih poslovnih praks in visokih dolgov leta 2012 svet Liste Virant pozval k odstopu s poslanske funkcije, raje odločil za izstop iz poslanske skupine in deloval kot samostojni poslanec. Kljub aferam s spričevalom in magistrskim delom nista odstopila niti poslanca Ivan Simčič in Borut Ambrožič.

Zaradi bizarnosti neprimernega dogodka, ki je tudi na odboru za kmetijstvo med poslanci izzval smeh, in njegove odmevnosti je odstop poslanca Darija Krajčiča za LMŠ lažja pot, predvsem pa voda na mlin stranke, ki se tudi z všečnimi populističnimi potezami vse bolj utrjuje na lestvicah priljubljenosti javnomnenjskih anket. A je tudi pokazatelj, kako hitro je javnost zadovoljna s hitrimi všečnimi potezami v politiki, medtem ko so njihove vsebinske poteze malodane nepomembne in ne pritegnejo tolikšne pozornosti ali zgražanja. Kot tudi ne dejstvo, da vlada Marjana Šarca za zdaj ni ne sprejela ne predstavila potrebnih reform na področju zdravstva, obrambe, pokojninskega sistema, davkov, volilne zakonodaje ... Sprememb, o katerih malodane vsi v vladi trdijo, da so nujne.

Zato bo zanimivo spremljati, kako (ne)upogljiva bodo merila v nadaljevanju obstoječe vladajoče garniture, ko bo šlo za vprašanje obstoja funkcionarjev ob drugih neetičnih pripetljajih in primere neučinkovitosti. Lestvica, ki jo je zastavil Marjan Šarec, bo verjetno kmalu znova na preizkušnji. Pod drobnogledom je vloga okoljskega ministra in nekdanjega državnega sekretarja Jureta Lebna pri naročilu umaknjene makete, finančni inšpektorji pa pregledujejo, ali je finančni državni sekretar Peter Vilfan v času poslanske funkcije ob prejemanju honorarja za dodatno delo upošteval davčne predpise.

Preberite še: