Maskota dvolične države

Sergej Racman je pravzaprav genij.

Objavljeno
27. avgust 2017 15.44
Anuška Delić
Anuška Delić
Pohlep je zahrbtna bolezen. V kombinaciji z občutkom nepremagljivosti je lahko tudi uničujoča. Najbrž bi vedel o tem kaj povedati tudi nekoč nepremagljivi Sergej Racman. Številna nova razkritja o njegovem poslovanju, s katerimi smo danes napolnili Ozadja, so namreč na stežaj odprla vrata v prosluli kinematografsko-igralniški imperij in na ogled postavila različne bolezenske simptome.

Novinarji smo dolga leta trkali na ta vrata, a smo vsakič znova trčili v zid, ki je zrasel na kakšnem eksotičnem in davčno ugodnem otoku ali pa v podobno ustrojeni ameriški zvezni državi. Rezultati naših preiskovalnih naporov so praviloma vsebovali vsaj eno poved, v kateri smo bralcem morali pojasniti, da ne moremo vedeti, kdo stoji za družbo iz davčne oaze, ker gre pač za skrivnostno jurisdikcijo. Te ovire zdaj ni več, zahvaljujoč anonimnemu viru, ki je sklenil, da bo z nami na neizsledljiv način delil nekatere ključne dokumente o srčiki Racmanove globalne hobotnice – ciprski družbi X6D.

To, kar smo videli, bi presenetilo celo najbolj utrjene opazovalce in preiskovalce vzporednih svetov slovenske družbe. Racman je pravzaprav genij. Sheme, ki jih je sestavil, so lep čas vzdrževale vtis, da se prek lovk njegove podjetniške hobotnice pretakajo dejanska sredstva. Zdaj je vse bolj videti, da je bilo za nemalo teh značilno to, kar otrokom pripovedujejo o strahu. Da je znotraj votel, okrog ga pa nič ni.

Sergej Racman je pač brezkompromisni podjetnik, diplomirani fizik. Izkoristil je vse špranjice za to, da je dobičke kanaliziral tja, kamor je želelo srce. In to vsekakor ni bil proračun države, ki mu je dala igralniške koncesije in se ni pritoževala, ko si je uredil status davčnega rezidenta na Slovaškem. Nasprotno, kot sramežljiva dekla je umaknila pogled in se mu zahvalila s posojili državnih bank.

Še je čas, da za to nekdo odgovarja.