Misterij torbice

Geslo »nič nas ne sme presenetiti« se damam očitno bolje usidra v možgane kot moškim.
Fotografija: Ženska torbica skriva marsikaj. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Ženska torbica skriva marsikaj. FOTO: Shutterstock

Razprava o podobnostih in razlikah med spoloma se ne bo nikoli končala. Pred polet­jem, če bo sploh kdaj prišlo, z menjavo garderobe vsaj jaz močno racionaliziram vsebino denarnice. Da bi bila ta kolikor je mogoče tanka, odstranim iz nje vse nakopičene račune, vizitke in podobno navlako, tanka denarnica namreč vzame manj prostora v hlačnem žepu. Potrebujem le še prostor za telefon in ključe. In to je vse.

Pri ženskah je drugače. V damski torbici je ne glede na letni čas vedno preveč vsega. Denarnica, polna kartic, plačilnih in kartic zvestobe, ličila, robčki, set za šivanje, knjiga ali dve, telefon, nekaj kompletov ključev, kemični svinčniki, zložljivi dežnik, vžigalniki in kakšni žvečilni, bonboni, kos nakita ...

Damske torbice, kolikor sem jih videl od blizu, so osupljiva zbirka vsega nujnega, pogojno nujnega in odvečnega. Vsakič, ko sem si drznil na glas ponorčevati se, češ ali je treba prenašati vse našteto, sem kmalu nato prosil izbranko, da mi posodi zobno nitko, vžigalnik ali celo set za šivanje. To se je prevečkrat zgodilo, da bi si še kdaj upal na glas zabavljati čez vsebino torbice.

Vsaj toliko, kolikor me osupne učinkovitost žensk pri iskanju določene stvari v polni torbici, me bega vprašanje, od kod ženskam potreba po prenašanju vsega tega s seboj. Ker mi je to izobilje v življenju velikokrat prav prišlo, bom to pripisal ženski praktičnosti.

Geslo »nič nas ne sme presenetiti« se damam očitno bolje usidra v možgane kot moškim. Ko med pospravljanjem naletim na odprto torbico naše smrklje, ki se po šoli rada preganja po gozdu, se mi zdi, da sem srečal mojstra preživetja v naravi Beara Gryllsa. Dva pipca, kos vrvi, žica, klešče, par žebljev, baterijska svetilka, komplet obližev ... pametnega telefona in ličil ni nikjer. Morda pa še bo kdaj tudi ona postala dama.