Mladi še vedno peto kolo

V reševanje z mladimi povezanih lokalnih politik naj poseže država – z decentralizacijo.
Fotografija: Karikatura: Marko Kočevar
Odpri galerijo
Karikatura: Marko Kočevar

Pravijo, da na mladih svet stoji – a ne vedno. Marsikje mladi še niso steber družbe. Kar pa ne sme zveneti kot tolažba. Lahko je le izziv za premislek o globalnem položaju mladih, ki se še zmeraj dlje, kot bi si želeli, opirajo na – stare.

Večinska diagnoza z mladimi povezanih politik slovenskih občin se glasi: ukrepi za mlade šepajo zaradi pomanjkanja denarja. Ko mladim očitajo, da jim je bolj do zabave kot do participacije pri reševanju zanje pomembnih vprašanj, v bistvu opravičujejo lastne neuspehe. Občine z veseljem odvežejo culo za cenene ukrepe za mlade družine, denimo za denarno pozornost ob rojstvu otroka. Ko bi morale iz cule potegniti milijone za stanovanjsko gradnjo, ki je poleg brezposelnosti prvobitni problem mladih, običajno prevladajo druge politike in drugi interesi v slogu »saj imajo še čas«. Prevladajo torej isti izgovori kot pri zaposlovanju mladih. Ko jim starejši kolegi ob obilici njihovega naložijo še dobršen del svojega dela, si tolažijo vest s »saj so še mladi«. Tako iz vsakodnevno utrujenih mladih rastejo kronično zgarani stari …

Tudi naši kraji se starajo. Nič ne pomagajo občinske spodbude za mlade v Solčavi in Kočevju. Nič jih ne zadrži »bogu za hrbtom«, kamor se človek z avtom cijazi ure in ure. Predaleč je kočevska Yaskawa za mlade slovenske inženirje in morda preveč spokojen je za mlade družine solčavski biser. Zdi se, da daleč od prestolnice mladih ne privabi noben milijonski ukrep. Vlečejo pa Moravče, le streljaj od Ljubljane, s široko avtocesto. Še en razlog več, da v reševanje z mladimi povezanih lokalnih politik in v slabo demografijo država čim prej poseže s pametno potezo. Reče se ji decentralizacija, vračanje življenja in mladih v manjša mesta in na podeželje.