Naslednje leto v Jeruzalemu

Trump je zdaj razburil cel svet, ker je naredil točno to, kar je obljubljal.

Objavljeno
07. december 2017 17.19
USA-TRUMP/ISRAEL
Boris Čibej
Boris Čibej
Kakor je ugotovil eden od ruskih komentatorskih kolegov, je treba sedanjemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu priznati vsaj to, da uresničuje svoje predvolilne obljube. Tako je zdaj razburil cel svet s tem, ker je naredil točno to, kar je obljubljal. V nasprotju s kakim svojim predhodnikom, kakor je bil na primer Bill Clinton, ki si je leta 1992 med predvolilno kampanjo nabiral judovsko podporo z ostrim kritiziranjem svojega predhodnika Georgea Busha starejšega, ker ta še ni preselil ameriškega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem, in napovedal, da bo to kot predsednik zagotovo naredil. In je potem še leta 2000, tik pred slovesom od Bele hiše, izjavil, da je vedno hotel preseliti veleposlaništvo v Jeruzalem, a da se je doslej vzdržal zgolj zato, ker ni hotel ogrožati mirovnega procesa med Izraelci in Palestinci, a da se je zdaj premislil in da bo do konca leta sprejel odločitev.

Ni je. Tako je zakon o veleposlaništvu v Jeruzalemu, ki so ga oktobra 1995 prav v času Clintonovega vodenja države z ogromno večino sprejeli predstavniki ameriškega ljudstva v obeh domovih Kapitalskega griča, stopil v veljavo šele s Trumpovo izvolitvijo. Njegovi predhodniki so ta korak previdno odlagali in prelagali na pleča svojih naslednikov. Kar nekaj komentatorjev je Trumpovo odločitev razglasilo za zmago tamkajšnjega vplivnega judovskega lobija, ki ga menda uteleša sam Trumpov zet Jared Kushner, njegov vpliv pa je v zadnjem obdobju še najbolj občutil Trumpov predhodnik Barack Obama, ki je imel v kongresu celo med svojimi strankarskimi tovariši manj privržencev kakor izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki so ga na Kapitolskem griču vedno pričakale ovacije pripadnikov obeh ameriških strank. Bolj lucidni analitiki so tudi opazili, da je doslej na drugi strani Atlantika tista milnasta opera, ki ji pravijo preiskava o ruskem vmešavanju v njihove predsedniške volitve, pokazala le to, da so v tem trenutku najhujšega hudodelca, nekdanjega Trumpovega svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna šefi poslali na nespodobno občevanje z ruskim diplomatom zgolj zato, da bi uveljavljal izraelske interese.

Za Trumpovo demokratsko tekmico na zadnjih volitvah Hillary Clinton je glasovalo skoraj tri četrtine ameriških Judov, zdaj pa so odločitev njenega republikanskega nasprotnika navdušeno pozdravili najvplivnejši judovski lobiji, kakor je na primer Ameriški judovski odbor. A vsi niso bili tako vzhičeni. V njihovi daleč najštevilčnejši skupnosti Zveza za reformo judaizma so izjavili, da se je to zgodilo ob napačnem času, odločitev pa da bo nedvomno podžgala izraelsko-palestinski konflikt. Čeprav je za Jude (a v enaki meri tudi za muslimane in kristjane) Jeruzalem sveto mesto in bi si vsaj teoretično želeli, da je njihova prestolnica, se zavedajo tudi tega, da je bila Trumpova odločitev nespametna. O resničnosti starega rekla, da dobri nameni ne tlakujejo poti v svetlo prihodnost, lahko zaradi te Trumpove odločitve na svoji lastni koži občutijo prav Judje sami. Napovedujejo se vroči dnevi. In na dolgi rok utegnejo postati največje žrtve te modre bližnjevzhodne politike prav tisti, v katerih korist jo naši čezatatlantski »partnerji« menda uveljavljajo.