Nekoristna ignoranca

Ključno interesno področje v državnih družbah je očitno še vedno kadrovanje.
Objavljeno
18. avgust 2017 17.14
Maja Grgič
Maja Grgič
Zakonska ureditev, da v skupnih naložbah državnih upravljavcev roko na skupščini dviguje Slovenski državni holding (SDH), ki ima v primeru različnih pogledov tudi zadnjo besedo, ni nova, saj velja že dobra tri leta. Prav tako ni novo, da je upravljavec državnih naložb pri tem povozil predloge sestrske Kapitalske družbe (Kad). A kot kaže, je Kadu šele ob letošnjih kadrovalnih skupščinah prekipelo, tako da so se odločili SDH zatožiti najvišjim predstavnikom vlade.

To po eni strani dokazuje, da je ključno interesno področje v državnih družbah še vedno kadrovanje, po drugi strani pa je razumljivo, da želi imeti Kad kot solastnik družb, kot so Telekom Slovenije, Petrol, Luka Koper ...,  tudi kakšno besedo pri izbiri nadzornikov. V Delu smo že večkrat opozorili, da je praksa, ko SDH na skupščine družb z nasprotnimi kadrovskimi predlogi prihaja v zadnjem hipu, neprimerna. Če že tega v luči preglednosti ne deli z javnostjo, bi pričakovali, da bi o tem pravočasno seznanili vsaj državnega soupravljavca.

SDH ima po zakonu seveda pravico na skupščini glasovati po svoje, a si z ignoranco Kadovih želja gotovo ne dela usluge. Še posebno ne v času, ko je zaradi načrtovanega ustanavljanja demografskega sklada na prepihu tudi usoda holdinga, saj določene interesne skupine ne skrivajo ambicij, da bi to izkoristile za njegovo degradacijo ali celo ukinitev. Ravnanje SDH je tudi voda na mlin tistim, ki zahtevajo neodvisnost demografskega sklada od holdinga.

Ministrstvo za finance napoveduje vzgojni razgovor z upravama obeh družb. In čeprav je ministrstvo zagovornik centraliziranega upravljanja državnega premoženja, od njiju upravičeno pričakuje, da tudi pri kadrovanju v nadzorne svete dosežeta soglasje. Navsezadnje Kad težko odgovarja za rezultate družb, na katere ne more vplivati.