Nespodobna igra

Hrana ni več vsem relativno lahko dostopna dobrina. Tudi poceni, kot je bila, ne bo več.

Objavljeno
09. september 2012 22.17
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Plaz, ki se je sprožil z napovedanimi podražitvami hrane, je bil pričakovan. A je kljub temu njegova silovitost z naborom izračunanih odstotkov »nujnega« popravljanja cen za mnoge presenečenje.

Čeprav je v krizi, ki se zažira v vse pore našega življenja, težko upravičevati prepričanje, da so deset-, dvajset- in večodstotne podražitve pravo zdravilo za bolnika, ki ga zdelujejo razmere na trgu, je z njim vredno poskusiti. Tudi zato, da se v neizogibnih pogajanjih za njegov odmerek nazadnje začno postopki odstranjevanja navlake, ki zmanjšuje učinke začetega zdravljenja.

Prispodoba je ustrezna, še posebno po lani napisanem in potrjenem »receptu« v obliki kodeksa dobrih poslovnih praks v agroživilski verigi. Z njim so bili dogovorjeni okviri poštenejšega razreza finančnega kolača pri prodaji živil. Pa je praksa pri trgovcih kljub vsemu še naprej ubirala svojo dobro uhojeno pot, vključno z visokimi maržami. To potrjujejo tudi rezultati še ne popolnoma izdelane študije, ki razčlenjuje poslovno prakso v prehranski verigi.

In dobro je, če neizogibne podražitve spodbudijo k razmišljanju o prednostih boljše lokalne, neposredne preskrbe, o pospeških domači pridelavi, o zniževanju stroškov, ki jih imamo s pridelano hrano, ki jo neprodano morajo trgovci zavreči – na stroške proizvajalca, seveda.

Hrana ni več vsem relativno lahko dostopna dobrina. Tudi poceni, kot je bila, ne bo več. Še posebno, ker je imamo doma premalo.

Z vsako novo podražitvijo, ki povečuje razliko v ceni med domačim in tujim izdelkom, se, kot potrjujejo raziskave, ob padajoči kupni moči zmanjšuje lojalnost kupcev živilom slovenskega porekla. Zato je vsaj nespodobno zgolj gledati igro zidanja cen z nesramno visokimi maržami in drugimi »uzakonjenimi« privilegiji.