Nov veter v BS

V času najhujše finančne krize javnost od guvernerja in BS pač veliko pričakuje.

Objavljeno
02. april 2013 22.39
Boštjan Jazbec
Miha Jenko, gospodarstvo
Miha Jenko, gospodarstvo

Novoimenovani guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec bo prevzel posle šele čez dobre tri mesece in pol, sredi julija. Do tedaj bo bolj znanih nekaj ključnih stvari, ki bodo zaznamovale začetek njegovega šestletnega mandata. Videli bomo že, kako prepričljivo se bo lotila dela nova vlada, znano bo, ali bo prepričala finančne trge, na katerih si država izposoja denar, precej bolj jasno bo tudi, ali bo Slovenija morala zaprositi za mednarodno pomoč.

Od Jazbeca (43) vsekakor pričakujemo, da bo s finančnim ministrom Čuferjem – sicer vrstnikom in centralnobančnim kolegom – z roko v roki sodeloval pri učinkoviti sanaciji državnih bank. Pričakujemo, da bo »kemija« med BS in finančnim ministrstvom bolj konstruktivna, kakor je bila v preteklosti. Država, kot lastnica treh največjih in najbolj problematičnih bank, in Banka Slovenije, kot njihova nadzornica, bosta morali pri reševanju najbolj akutnega problema v slovenski ekonomiji stopati v isto smer in z višjimi obrati kot doslej.

Z novim guvernerjem dobivamo strokovnjaka, ki je doktoriral iz monetarne ekonomije, že ima petletne izkušnje kot član sveta Banke Slovenije, hkrati pa je kot sodelavec IMF pridobival tudi dragocene izkušnje tudi v tujini. Je človek, ki zna preprosto pojasniti zapletene stvari. Tudi poslanci so mu izrekli zgodovinsko visoko podporo. In kot kaže, ima Boštjan Jazbec, ki prinaša nov veter v BS, zdaj vse kvalifikacije, da mu tudi mi postavimo visoko letvico, kar zadeva učinkovitejši nadzor bank, komunikacijo s finančnimi trgi in sodelovanje z gospodarstvom in drugimi nosilci ekonomskih politik. V času najhujše bančne in finančne krize javnost od guvernerja in BS pač upravičeno veliko pričakuje.