Ob dveh popoldne

Zastonjskih kosil očitno ni tudi v politiki, ne le v ekonomiji.

Objavljeno
22. oktober 2012 22.21
iza*Euro Delničar
Miha Jenko, gospodarstvo
Miha Jenko, gospodarstvo
Proračunsko leto 2012 bomo v Sloveniji še nekako finančno pokrpali. Cena za to je visoka. A tu sta že krizna proračuna za negotovo recesijsko leto 2013 in prav tako negotovo leto 2014.

Prihodnje leto bo najtežje doslej, saj nas v gospodarski politiki čaka največ neznank. Ta čas nihče ne ve natančno, koliko nas bo zares stala slaba banka in ali jo bomo lahko sfinancirali, koliko je vredno naše državno premoženje in kako ga bomo naredili zares učinkovitejše, kdo in po kakšni ceni nam bo posodil milijardo evrov za pokritje proračunskega primanjkljaja in še dodatno milijardo za dokapitalizacijo bank, ali bomo končno znali porabiti ves razpoložljivi denar iz evropskih sredstev za kaj koristnega.

Tisto pa, kar vemo vnaprej, ni obetavno: brezposelnih bo več kot letos, ker se bo naše gospodarstvo vsaj v 2013 še krčilo. Zato bo na eni strani pobranih manj davkov, na drugi bo država morala poskrbeti za socialno mrežo in za nova delovna mesta.

Zato so nujne strukturne reforme, ki so jih mladoekonomisti na veliko snovali že za časa konjunkture v obdobju prve Janševe vlade, nato jih je politika postavila na hladno, lani pa so nekatere padle še na referendumih. Zdaj jih bo uresničevala druga Janševa vlada v časih najhujše recesije v sodobni zgodovini. Zastonjskih kosil očitno ni tudi v politiki, ne le v ekonomiji. Žal stroške za preračunljivost politikov na koncu plačamo davkoplačevalci.

Finančno povsem izčrpana Slovenija zdaj plačuje previsoke stroške za vse pretekle politične blokade, apetite in notranjepolitične grožnje; zadnje so preplašile zgolj finančne trge. Zlasti od vlade, pa tudi opozicije in socialnih partnerjev. Zato zdaj pričakujemo občutek za konsenz in korekten dogovor o reformah, pa tudi o slabi banki in holdingu. Kajti ura gre res že proti sredi popoldneva.