Optimizem in Nihče

Del državljanov Hrvaške ostaja še kar nezaupljiv.

Objavljeno
10. oktober 2016 19.31
CROATIA-ELECTION/
Dejan Vodovnik
Dejan Vodovnik

Ni še minilo veliko časa, ko so na Hrvaškem iskali odgovor, kdo ji jim je ukradel optimizem. Zdaj kaže, da so prepoznali tistega, od katerega pričakujejo, da jim optimizem vrne.

Andreju Plenkoviću, kariernemu politiku, je predsednica Kolinda Grabar - Kitarović zaupala nalogo, da sestavi novo vlado. Vlado, ki naj bi državljanom vrnila vsaj kanček izgubljenega optimizma. Vsak peti državljan namreč meni, vsaj tako je pokazala nedavna raziskava javnega mnenja v naši južni soseščini, da je prav Plenković tisti, ki hrvaški voz s kupom težav v prtljagi, lahko potegne naprej. Še prej so mu zaupanje izrekli ob volilnih skrinjicah.

To, da je mu je na predčasnih parlamentarnih volitvah uspel povrniti zaupanje volivcev v HDZ, ni nepomembno, tako, kot še zdaleč ni nepomembno, da je začel spreminjati strankarsko politiko, ki je bila še do včeraj tesno povezana s skrajno desnico, njen osrednji »partner« pa beg v preteklost.

Poleg tega mu je uspelo - vsaj na videz - velik del članstva v stranki HDZ prepričati, da se mora stranka spremeniti v sodobno evropsko demokrščansko stranko, ne pa ostati zagrenjena stranka preteklosti in odbijajoče črne barve. Poleg vsega se za njim ne vlečejo repi, ki bi ga povezovali s korupcijo, klientelizmom in podobnim, kar je v precejšnji meri krasilo njegove predhodnike v stranki.

Prihodnost, razvoj gospodarstva in izboljšanje kakovosti življenjskega standarda državljanov, ki jih vse bolj jezi, ker v vse več primerjavah Hrvaška ostaja na repu evropskih statistik, postajajo, vsaj tako napovedujejo, nove usmeritve. Tudi to je, vsaj delu hrvaških državljanov, vrnilo izgubljeni optimizem.

Nekateri pa še kar ostajajo nezaupljiv. Številni so to pokazali že pred mesecem dni, saj se kar 47 odstotkov volilnih upravičencev sploh ni udeležilo volitev. Nezaupljivost je razbrati tudi iz odgovorov v omenjeni nedavni raziskavi, v kateri je nekaj več kot 18 odstotkov anketiranih, ki so na vprašanje, komu med domačimi politiki najbolj zaupajo, odgovorili, da si njihovega zaupanja ne zasluži nihče. Omenjeni »Nihče« je namreč dobil le 4 odstotke manj, kot optimizma vredni Plenković, in celo štiri odstotne točke več, kot predsednica Kolinda Grabar - Kitarović.

Ko so pred slabim letom volivci namenili največ glasov oblasti, ki se je pozneje kaj kmalu razpadla na koščke, jih ni bilo malo izvoljenih politikov, ki so, ko so sedli v fotelj, z isto vnemo kot nekateri zdaj, začeli napovedovati korenite spremembe, tudi resetiranje odnosov s sosedi, pa tudi o medu in mleku, ki da se bosta kaj kmalu cedila, je bilo nekaj slišati. Oblast se je zelo hitro samorazpustila, optimizem se je vnovič izselil iz države.

Zdaj, ko je Kolinda Grabar - Kitarović v lični usnjeni mapi predala Plenkoviću mandat za sestavo nove vlade, mu je dala vedeti, da je mapa le formalnost.

Za vsebino se bo zato treba še kako potruditi. Kaj hitro se namreč zgodi, da bodo tiste štiri točke prednosti zaupanja pred »nikomur« kaj hitro skopnele.