Padec vojaka Medje

V igri interesov je zdaj na zelo resnem testu lastnik, državni holding.

Objavljeno
05. februar 2016 22.34
Miha Jenko
Miha Jenko
Janka Medjo so v dobrih treh letih poskušali menjati že z leve in desne, zdaj pa se je zbrala kritična politična masa za njegovo zamenjavo. Tako je zdaj raje odstopil sam, preden bi ga odstavili novi nadzorniki, ki jih za bližnjo skupščino banke tajno kadruje državni holding.

Njegov šef, Marko Jazbec, za nekatere zgolj marioneta vplivnih interesnih omrežij, ki prevzemajo ključne institucije za vpliv v državi, za zdaj očitno pripravlja seznam nadzorniških kadrov za NLB na sporen način – in to so mu danes prišli povedat tudi vrhovni nadzorniki iz Evropske centralne banke (ECB). Če pri ocenjevanju nadzornikov NLB ne bodo spoštovani predpisi, jih ECB lahko tudi odpokliče, to pa bi resno okrnilo kredibilnost Slovenije.

Medja ima za sabo nekaj odmevnih medijskih zgodb (službeni avto, Korn Ferry, svetovalne storitve), zdaj pa formalno odhaja zaradi izgube zaupanja. Objektivno gledano je banko – podprto s poldrugo milijardo težko državno injekcijo – le spremenil iz težkega finančnega bolnika tik pred kolapsom v institucijo, ki spet ustvarja dobiček. To pač šteje. Zdaj so ga odnesli interesi tistih, ki hočejo nadzor nad NLB v času, ko ta vstopa v privatizacijo. Samo za interese gre: za to, kako bomo privatizirali NLB, kako bomo zmanjšali njene stroške in žal, tudi odpuščali, kdo se bo napajal iz njenih posojil, visoke likvidnosti in svetovalnih pogodb, kako bo prodanih za dve milijardi evrov slabih balkanskih terjatev, ki se jih bo banka morala znebiti pred privatizacijo itd.

V tej igri interesov je zdaj na zelo resnem testu lastnik, državni holding: ponovno slabo in neodgovorno upravljanje »naše« NLB kot v »zlatih« časih je pač zadnje, kar si želijo od bančnih sanacij izmučeni davkoplačevalci in volivci.