Pazljivo z ljudsko voljo

Izrekanja ljudstva ne bi smeli zlorabiti v podporo kapitalskim interesom.

Objavljeno
03. januar 2013 22.00
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika
O čem bomo pravzaprav odločali, če bo novomeški direktor Dušan Harlander zbral dovolj podpisov za referendum? Ali je res poglavitno vprašanje centralizacija zdravstva? Vsebina referenduma nikakor ni zanemarljiva in pobuda ni nedolžna. Odločali bomo o tem, kdo bo v prihodnje nadziral za nas najpomembnejše javne dobrine, kot so voda, zrak in hrana. Poglejmo.

Danes nadzirajo te javne dobrine laboratoriji zavodov za zdravstveno varstvo. Toda nekateri vrhunski strokovnjaki že nekaj let opozarjajo, da je delo laboratorijev pod močnimi kapitalskimi pritiski in da nastaja velik konflikt interesov. Ravno novomeški laboratorij je lep primer za ponazoritev stanja.

Ta opravlja velik del laboratorijske dejavnosti za potrebe tovarne zdravil Krka. To je njihova tržna dejavnost, s katero zaslužijo precej denarja, zato so nanjo ponosni. Toda država ga je ustanovila v resnici zato, da bi v imenu in v prid javnosti nadziral tudi proizvodnjo zdravil v tovarni Krka in izpuste kemikalij tega podjetja v reko Krko. Seveda ne moremo soditi, ali danes laboratorij korektno opravlja vse tri posle, a konflikt interesov je nedvomno velik. Ali bodo v laboratoriju res kritični do svojega dobrega plačnika? Ga bodo kaznovali, če bo čezmerno umazal reko? Bodo obvestili o tem javnost? Ali pa bodo lepo tiho in bodo morda v naslednji – plačani – preiskavi ugotovili, da je s Krko vse v najlepšem redu.

Sprememba v organizaciji zavodov za zdravstveno varstvo je šele prva od napovedanih sprememb, potrebnih tako zaradi kakovosti kot zaradi finančne (ne)zmožnosti zdravstva. Morda bo med reformami kakšna, ki bo resnično v škodo ljudi, a bomo takrat že utrujeni od bitk. Zato previdno z referendumi.