Plenkovićevi manevri

Hrvaška se poskuša z objavami o tihi diplomaciji prikazati kot država dialoga, Slovenija pa kot problematična partnerica.
Objavljeno
17. januar 2018 21.46
Zoran Potič
Zoran Potič
Ko želi katerakoli hrvaška vlada poslati kakšno sporočilo slovenski javnosti, tega ne stori na običajen način, ampak žgečkljivost prepusti svojemu rumenemu tisku, v tem primeru Večernjemu listu. Spomnimo se zgodbe o prisluškovanju slovenski agentki v postopku arbitraže. Najprej so objavili odmeven članek, nato pa prisluhe, ki so slovensko stran vrgli iz tira, v sam arbitražni proces pa zmetali toliko kamenja, da kolesje iskanja rešitev še zdaj močno škrta.

Isti časopis je danes objavil udarno novico, da je Slovenija v procesu tihe diplomacije domnevno privolila v ideje, ki jih je od poletja predstavljal hrvaški premier Andrej Plenković, a da si je slovenski premier Miro Cerar v zadnjem trenutku premislil oziroma se je odzval nedržavniško. Kako brati sporočila, ki jih je trosil »večernjak«?

Prvič, da Andrej Plenković ne odstopa od dvostranskega sporazuma med državama, ki bi posredno le delno uresničil arbitražno odločbo. Očitno je, da želi Hrvaška na morskem delu spremeniti potek meje in da bo Plenković to zagovarjal tudi pri predsedniku evropske komisije.

Drugič, jasno je, da se Plenković z objavami podrobnosti o tihi diplomaciji roga Cerarju in mu daje vedeti, da nanj ne računa več. Javna skrivnost je, da v vladajoči HDZ čakajo na razplet slovenskih volitev in prihod novega predsednika vlade, ki bi bil dojemljivejši za njihova stališča. Bivši zunanji minister Hrvaške niti imena ne skriva, koga si želijo videti na čelu prihodnje slovenske vlade.

In tretjič, objava polovičnih in zmanipuliranih informacij o poteku tihe diplomacije je poskus prevzema pobude v procesu na evropski komisiji. Hrvaška se tako kaže kot tista stran, ki daje pobude, Slovenija pa zavrača kompromise. Je bil torej Cerarjev obisk v Zagrebu kljub vsemu napačna odločitev, ker je Plenkoviću s tem odprl dodatni prostor za manevre, ki slovenskim interesom lahko škodijo?