Pometamo saje

Slabo upravljanje in slab nadzor bosta prinesla višje stroške za vse.

Objavljeno
12. junij 2012 23.00
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo
Drobovje projekta šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj se odpira, in kot kaže, bodo vse že dodobra prebavljeno temeljito preverili. Kdo je svetoval pri izbiri Alstoma za dobavitelja glavne tehnološke opreme, koliko je za to dobil v žep, kdo je to dovolil in spregledal vse zakone, kdo bo moral za rešetke, je bila izbira kljub vsemu prava ali morda še to ne? Zelo smiselna vprašanja, na katera pa bi v projektu, ki je imel vseskozi podporo vlade, morali imeti odgovore že pred leti.

V projekt je šel TEŠ zelo naivno, čeprav je bilo mogoče to tudi namenoma in v osebnem interesu peščice ljudi. Za svetovalca pri oceni ponudb Alstoma in Siemensa izbrati zastopnika Alstoma, je, blago rečeno, skregano s predpisi. Temeljiti projekt izključno na proizvodnji Premogovnika Velenje je vsaj malce skregano z evropsko politiko. Še leta 2009 ne imeti nobene študije o smotrnosti prenove starejših blokov, je zelo kratkovidno. Ob tem plačati prvo tranšo Alstomu pa malce predrzno.

A če se ne zganejo niti na novo imenovani vodilni v HSE niti minister za gospodarstvo, je vse lahkotno krasno. Ker bi ti, če ne bi bili le politična kadrovska matematična rešitev, lahko zahtevali celo moratorij na projekt. Do takrat so Alstomu namreč plačali le 24 milijonov evrov rezervacije.

Zdaj so razmere precej drugačne, v projekt TEŠ6 je šlo že 600 milijonov evrov. S poroštvom države za posojilo 440 milijonov evrov se še vedno mudi, tako kot včeraj. Z vsemi drugimi rešitvami se projekt draži. Okoljevarstveniki sicer pravijo, da nikoli ne bo stal toliko, kot bo povzročil škode, vendar so to kljub vsemu astronomski stroški nestrateškega upravljanja države. Tudi tožba Siemensa, ki bo za osnovo vzel ugotovitve kriminalistične preiskave, se lahko šteje zraven.