Poraz levega populizma v Grčiji

Ključno vprašanje je, katera od evropskih članic se je česa naučila iz napak Grčije.

Objavljeno
31. maj 2019 06.00
Posodobljeno
31. maj 2019 06.00
Populizem je v Evropi in tudi v svetu še vedno v vzponu. Prav zaradi uspeha takšne politike postaja evropska bolnica Italija, kjer za silo zdravi sever vse težje krpa kronične bolezni juga. KARIKATURA: Marko Kočevar
Populistična politika, pa naj bo leva ali desna, temelji na dajanju bonbončkov skupinam volivcev. A težava pri uživanju sladkarij je, da se prej ali slej razvije karies. Darila levice ali desnice je zato treba jemati z veliko zdravega razuma. Grčija je verjetno eden bolj bolečih primerov, kam lahko privede nezdrava prehrana. Grški »ne« politiki populizma so ta teden nagradili tudi vlagatelji v Grčiji s strmo rastjo tečajev delnic, kar posledično obeta tudi več naložb.

Seveda se je lepo navzeti slabih razvad. Če še enkrat uporabimo prispodobo: problem Grčije (in njej podobnih držav) je, da so se po letih nezdravega življenja znašle v položaju, ko je sladkarij zmanjkalo, zobje pa so bili preslabi za trd kruh, ki je ostal na razpolago.

Lahko bi razpravljali, ali je bila evropska lekcija Grčiji ustrezna, torej, ali ne bi bilo bolje Grčiji dolgove preprosto odpisati in ji zgolj zažugati s prstom zaradi nespoštovanja pravil. Grška pot iz krize, ki še zdaleč ni končana, je bila srednja izbira, veliko boljša od izključitve iz evropske družbe. Boleča izkušnja, ki Grčiji zdaj postopno omogoča, da se postavi na svoje noge in postane uspešna evropska država. Še kar nekaj let bo sicer minilo, preden se bo to tudi zgodilo. V Grčijo se zdaj postopno vrača predvsem upanje.

Ključno vprašanje seveda je, katera od evropskih članic se je česa naučila iz napak Grčije. Populizem je v Evropi in tudi v svetu še vedno v vzponu. Prav zaradi uspeha takšne politike postaja evropska bolnica Italija, kjer za silo zdravi sever vse težje krpa kronične bolezni juga. Težko je seveda usodo Grčije enačiti s težavami, ki so pred Italijo. Zahodna soseda Slovenije je precej večja od Grčije in ena od držav, ki so prevelike, da bi jih evropsko združenje lahko spustilo v grški proces sanacije.
Prepričevanje italijanske politike bo zato drugačno. Sreča evropskih politikov morda je, da so težave Italije tako kompleksne, da so vladna darila, ki jih ponuja Salvinijeva vlada, neučinkovita. Italijanski populizem bo zato verjetno ostal pri besedah, zelo skopo odmerjenih darilih in predvsem besednih sporih z Brusljem oziroma Frankfurtom. Italijanskih gospodarskih in socialnih težav ne bo mogoče dolgo prikrivati s fiskalnimi darili.