Prehitevanje po desni
sre, 14.03.2018, 10:00
Prehitevanje po desni
Če bi bile evropske volitve jutri, bi radikalna desnica prehitela socialdemokrate.
Tako rekoč vsake evropske volitve pokažejo isti trend: socialdemokracija izgublja glasove, njen zaton je strukturen, ne more več pridobiti volivcev. Izida v dveh velikih članicah EU, Italiji in Nemčiji, v obeh je leva sredina doživela zgodovinski poraz, sta samo najbolj aktualen primer, lani so bili ponižujoče poraženi socialisti v Franciji, podobno socialdemokrati v Avstriji. Britanski laburisti so edina velika evropska levica, ki je v zadnjem času pridobila glasove.

Zagon dobiva desnica. Poimenujejo jo z raznovrstnimi imeni: »nacionalistična desnica«, pa »suverenistična«, »radikalna«, »skrajna«, »ksenofobna«, »protievropska«, »populistična«. Postala je druga najmočnejša politična sila na celini, umestila se je pred levosredinske stranke. Evropski projekt je nastal na ruševinah vojn, med drugim po grozotah nacizma in fašizma, za celino je toliko bolj nepredstavljivo, da se je nacionalizem povsem približal političnemu mainstreamu in zdaj narekuje politično govorico in politične izbire večine drugih strank.

V Italiji so populisti in skrajna desnica skupaj dobili 55 odstotkov glasov, brez njih si je težko predstavljati kakršnokoli vlado. V Nemčiji je AfD vstopila v Bundestag, iz leta 2013 ustanovljene evroskeptične grupacije je prerasla v eno najbolj dinamičnih, najuspešnejših političnih strank v državi. Februarska javnomnenjska anketa je pomenila dodaten šok: Alternativa za Nemčijo je, prvič v zgodovini, s 16 odstotki podpore prehitela socialdemokrate. Radikalna desnica vlada na Madžarskem, Poljskem in v Avstriji, v Nemčiji, Italiji in na Nizozemskem določa velik del politike in postavlja na dnevni red svoje teme. Močna je povsod v Evropi, pred njo je edinole ljudska stranka. Če bi bile evropske volitve zdaj, bi dobila trideset milijonov glasov oziroma 17 odstotkov podpore, kot drugouvrščena bi prehitela socialdemokrate.

Zakaj je socialdemokracija, sedemdeset let po drugi svetovni vojni je bila najvplivnejša sila evropske politike, ključna za družbeno pogodbo in politično ravnovesje v Evropi, tako zelo nemočna? Medtem ko je desnica ponudila neoliberalizem, levica ni imela nobenega odgovora, pomaknila se je močno proti sredini, opustila je vse ambicije. Nekje vmes, težko je reči precizno, kdaj, je njena politika postala nerazpoznavna. Ne zna odgovoriti na izzive časa, nima vizije.

In tu so še voditelji: Matteo Renzi je klavrna, usmiljenja vredna kreatura, zakockal je vse, tudi nekdaj najmočnejšo levico na Zahodu. Treba se je spomniti, kaj je za evropsko socialdemokracijo naredil Martin Schulz. S položaja predsednika evropske komisije je presedlal v nemško politiko in dramatično pogorel, zapravil je edini adut, ki ga je imel. To je več kot njegova osebna tragedija - pomeni, kot je nekje zapisala Ulrike Guérot (European Democracy Lab), da izkušnja v evropskih institucijah ne pomeni nič.
Prehitevanje po desni

Skrajno desna Liga Mattea Salvinija je 4. marca prehitela Silvia Berlusconija in je vodilna v desnosredinski koaliciji. Foto: REUTERS/Tony Gentile

Prijavi sovražni govor