Pretirana previdnost

Posledice zapletov občutijo ustvarjalci programov ter poslušalci in gledalci.

Objavljeno
23. januar 2017 21.39
lvu/fantek s piscalko
Sonja Merljak
Sonja Merljak
Pot v pekel je tlakovana z dobrimi nameni. Ta trenutek se pregovor v praksi nikjer ne pokaže tako slikovito kot na RTV Slovenija, kjer čakajo na prvega človeka.

Z razpisi je na nacionalki že dolgo križ. Poznavalci se ne morejo spomniti, ali je sploh kdaj bil kakšen, ki ne bi pristal na sodišču. Sodni postopki pa so praviloma pustili posledice na ustanovi, ki zagotavlja dostop do informacij najširšemu krogu javnosti.

Programski svetniki s predsednikom na čelu si zato v tem mandatu prizadevajo volitve izpeljati tako, da bodo zdržale morebitno sodno preizkušnjo. Njihov cilj je, da razpis uspe in da s tem nacionalki zagotovijo generalnega direktorja, ki jo bo lahko vodil dolgoročno in stabilno; da bo nacionalka končno dobila strateškega voditelja s polnim mandatom. Zdaj namreč nad to funkcijo in človekom, ki jo opravlja, visi senca dvoma. Ta se, kot kaže, ne bo še tako kmalu razpršila.

Sedanji generalni direktor Marko Filli je namreč zgolj vršilec dolžnosti. Če je vodja neke ustanove zgolj vršilec dolžnosti, to med drugim pomeni, da nihče ne ve, kaj bo, ko se mu izteče enoletni mandat. Nihče ne sprejema strateških odločitev in dolgoročni projekti stojijo.

Programski svetniki so Fillija za vršilca dolžnosti imenovali po lanski razsodbi višjega delovnega sodišča, po kateri bi lahko generalna direktorica RTV bila tudi Nataša Pirc Musar. Ta je tedaj napovedala, da bo izpodbijala vse sklepe programskega sveta, ki so povezani z imenovanjem generalnega direktorja RTV SLO.

Da se bo najverjetneje pritožil, je na svojem blogu napovedal tudi Igor Kadunc, ki ga svetniki niso povabili na predstavitev programa. V preteklosti se je že večkrat prijavil na razpis za generalnega direktorja, a je bil v prijavah neuspešen. Druga kandidatka, ki se ni mogla predstaviti svetnikom, Irena Ostrouška pravi, da uradnega obvestila še ni dobila, zato zadeve ne more komentirati.

Poleg napovedanih tožb dvome o razpisu spodbuja še odločitev predsednika programskega sveta, da sejo zapre za javnost.

Ob odločitev, da sejo zapre za javnost, so se obregnili tako posamezni svetniki kot širša javnost. Predsednica Društva novinarjev Slovenije Petra Lesjak Tušek je odločitev razumela kot birokratizacijo postopka, zaradi katere javnost ne bo imela vpogleda v programe kandidatov. To pomeni, da ne bo mogla presojati, ali je bil res izbran najboljši kandidat, niti kaj točno v njegovem programu oziroma nastopu je prepričalo svetnike, da so ga izvolili za prvega človeka največje medijske hiše v državi oziroma javnega zavoda posebnega kulturnega in nacionalnega pomena, ki ga plačujejo skoraj vsa gospodinjstva v državi.

Zdi se, da je najnovejši zaplet na RTV Slovenija posledica pretirane previdnosti. A hudič se vedno skriva v podrobnostih. Ena od njih je, da je mnenje informacijske pooblaščenke, na katerega se je oprl predsednik programskega sveta, njegovo odločitev pa so potrdili tudi svetniki, v resnici zelo splošne narave. In hudič je tudi, da posledice vsakokratnih zapletov ob razpisih občutijo ustvarjalci programov ter predvsem poslušalci in gledalci.