Propadli eksperiment

Gibanju 5 zvezd se pakt z Ligo v volilnem smislu nikakor ni obrestoval, tako kot se ni obrestoval državi kot celoti.
Fotografija: KARIKATURA: Marko Kočevar
Odpri galerijo
KARIKATURA: Marko Kočevar

Poletje ni nobena ovira za to, da se politične karte premešajo in razmerja vzpostavijo na novo, kar se v Italiji te dni jasno potrjuje. »Vlada sprememb«, ki sta jo pred štirinajstimi meseci oblikovala populistično Gibanje 5 zvezd in desničarska Liga, še ni uradno razpadla, a evidentno je, da se je, kot je ugotovil Matteo Salvini, notranji minister in vodja Lige, v njej »nekaj zlomilo«.

Zaupanje, ki je bilo podlaga za sodelovanje med koalicijskima partnericama, je porušeno in vprašanje je, ali se lahko znova vzpostavi.

Položaj je fluiden, gotovo je le, da država vstopa v večmesečno obdobje politične negotovosti, na koncu katerega jo morebiti čaka še ena »vlada sprememb«, tokrat pod vodstvom kontroverznega Ligaša. Salvinijev poziv k razpisu predčasnih volitev je težko razumeti drugače kot poskus utrditve njegove politične moči.



Javnomnenjske ankete kažejo, da Liga uživa daleč najvišjo podporo med italijanskimi strankami in da bi se lahko z nekaj sreče sama (ali v sodelovanju s katero od manjših strank na desnici) povzpela na oblast. Že nekaj časa je jasno, da je Salvini zavezništvo z G5Z, veliki politični eksperiment, ki je bil že na začetku v marsičem obsojen na neuspeh, dojemal kot odskočno desko za svoje politične ambicije. Čeprav je G5Z v koalicijo vstopila kot večja stranka, se ji pakt z Ligo v volilnem smislu nikakor ni obrestoval, tako kot se ni obrestoval državi kot celoti.

Premier Giuseppe Conte in Matteo Salvini. FOTO: Filippo Monteforte/AFP
Premier Giuseppe Conte in Matteo Salvini. FOTO: Filippo Monteforte/AFP


Zapuščino rumeno-zelene koalicije je mogoče presojati na različne načine, tudi skozi prizmo pomembnih dogodkov, ki so zaznamovali njen mandat. Prihodnji teden bo minilo leto dni od tragedije v Genovi, ko je v zrušenju Morandijevega viadukta umrlo 43 ljudi.

Mnogi so pričakovali, da bo nesreča spodbudila spremembe in koaliciji dala zagon pri reševanju cele vrste težav, s katerimi se srečuje država, je za Delo pojasnil Bill Emmott, nekdanji urednik Economista. A nič od tega se ni zgodilo. Nasprotno, Italija, leto dni po menjavi oblasti, ostaja »nespremenjena in nereformirana, v stanju politične paralize«.